videoprilog Muhameda Čabrića (Dnevnik 1)

Premijer Pivić i Vlada ZDK-a posjetili Tešanj, obećana podrška

Vlada ZDK-a, na čelu s premijerom Nezirom Pivićem, obavila je niz razgovora s općinskim čelnicima Tešnja. Na stolu niz tema, od političkih, ekonomskih pa i razvojnih. Vlada ZDK-a će, poručeno je, općini Tešanj pružiti podršku u realizaciji brojnih projekata poput izgradnje poslovne zone i infrastrukture, ali i obrazovanja. Obećana je pomoć za završetak izgradnje osnovne škole u naselju Medakovo.

Iako privreda općine Tešanj iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate, evidentno je, ističu privrednici da se mora poraditi na reformi obrazovanja, ali i politici zapošljavanja. Na Birou rada u Tešnju trenuno se nalazi blizu šest hiljada osoba od čega je , ističu privrednici, zanemariv procenat upotrebljiv na tržištu rada.

„Razgovarali smo o privredi, obrazovanju, Zavodu za zapošljavanje, a nezaobilazna tema je i održavanje 18. sajma 'Tešanj 2024' kao najznačajnijeg privrednog sajma u Bosni i Hercegovini“, navodi Saća Prnjavorac, predsjednica UO Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj.

Poslovne zone u Tešnju svakako su ubrzale privredni razvoj. Istovremeno, stalna ulaganja u njihov razvoj i infrastrukturu preduvjet su za nove investicije.

„Razgovarali smo i o ostaloj infrastrukturi koja nam je potrebna u saobraćaju i u energetici, a razgovarali smo i o potrebnim reformama u obrazovnom sistemu kako bismo imali sposobnije i stručnije radnike i kako bismo zadržali postojeću radnu snagu na prostorima općine Tešanj“, istakao je Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj (SDA).

S obzirom na to da Vlada ZDK-a ima usvojen budžet i ostala akta, Tešnju, kao privredno najaktivnijoj lokalnoj zajednici među 12 u ZDK-u, treba vratiti dio prihoda, mišljenja je kantonalni premijer.

„Ova Vlada, iako djeluje nepuna tri mjeseca, uspjela je ispuniti sve finansijske planove za ovu godinu. Na sjednici Vlade ZDK-a usvojili smo Program rada Vlade za 2024. godinu. To ističemo s posebnim ponosom kada vidimo da mnoge vlade unutar Bosne i Hercegovine nisu uspjele usvojiti čak ni privremeno finansiranje, a da ne govorimo o tome da postoji Nacrt budžeta ili Program rada“, naglasio je Nezir Pivić, premijer ZDK-a (ZDK).

Za Tešnjake je, svakako, posebno značajna najava finansijske potpore Kantonalne vlade u završetku izgradnju zgrade osnovne školu u Medakovu.

federalna.ba

Vlada ZDK Nezir Pivić Općina Tešanj Suad Huskić