Premijer Novalić i ministar Džindić s kineskim ambasadorom: Znatan rast ekonomske saradnje
(Izvor: Fena/Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću)

Premijer Novalić i ministar Džindić s kineskim ambasadorom: Znatan rast ekonomske saradnje

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom, a središnja tema bili su ekonomski odnosi.

Kako je kazano, trgovinska saradnja NR Kine i BiH dostigla je, na godišnjem nivou, 275 miliona dolara što je, kako je ocijenjeno, pokazatelj znatnog rasta u odnosu na 140 miliona dolara iz predpandemijske 2019. godine.

Premijer Novalić upoznao je gosta s činjenicom da su se povećane cijene nafte, gasa i hrane na svjetskom tržištu odrazile i na Federaciju BiH i njene građane.

- Uvećane cijene donijele su i veće budžetske prihode koje nastojimo, kroz razne programe pomoći, vratiti stanovnicima, prije svega onima u težoj socijalnoj situaciji, kojima je to i najpotrebnije - kazao je Novalić.

Ambasador Ji Ping kazao je da su, osim na Koridoru Vc, kineske građevinske kompanije uključene i u još nekoliko projekata u Federaciji BiH. Istakao je vjetroelektranu Ivovik, na području Tomislavgrada i Livna, u koju kineski investitori ulažu 120 miliona eura, te solarnu elektranu na području Livna.

Danas je dogovoreno da delegacija Vlade FBiH i kineski ambasador zajednički posjete ova gradilišta.

Značajan dio razgovora bio je posvećen poljoprivredi i mogućnostima saradnje u ovoj privrednoj grani.

Federalna vlada sektor poljoprivrede namjerava razvijati u dva pravca, kazao je Novalić, te pojasnio:

- Prvi se odnosi na to da zaštitimo domaće tržište od vanjskih uticaja proizvodnjom dovoljnih količina osnovnih poljoprivrednih proizvoda, kao što su mlijeko, ulje, žitarice i meso. Također, riječ je o značajnom povećanju poljoprivredne proizvodnje uz paralelan ruralni razvoj. Time omogućavamo u ruralnim dijelovima opstanak stanovništva koje ne bi stvaralo prihode samo od poljoprivrede, već i od turizma i drugih pratećih djelatnosti. Bavljenje samo poljoprivredom to ne može omogućiti, ali ni ove druge aktivnosti bez poljoprivrede nisu moguće - rekao je premijer FBiH.

Kineski ambasador iskazao je zainteresiranost svoje zemlje za uvoz poljoprivrednih proizvoda, kao što su mlijeko, mlječni proizvodi, voće i vino, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

federalna.ba/Fena

Fadil Novalić Nermin Džindić Ji Ping
Fadil Novalić Nević Polje-Vitez
0 29.09.2022 17:06
Fadil Novalić Denis Lasić tunel Ivan
0 23.09.2022 11:48
Nermin Džindić vjetroelektrana Podveležje hidroelektrana Salakovac
0 22.09.2022 17:57
Nermin Džindić Igman Konjic
0 21.09.2022 20:13