videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Preko Spreče vozila prelaze montažnim mostom koji je izgradio IFOR

I pored toga što je prije više od dvadeset godina isteklo vrijeme njegove namjene, montažni vojni most preko rijeke Spreče još je u upotrebi. Njime se koristi više hiljada stanovnika pet podozrenskih naselja u dobojskom kraju, koji svakodnevno rizikuju svoje živote. Iako je novac za izgradnju novog mosta osiguran, njegova gradnja do danas nije počela, a trebao je biti završen krajem prošle godine.

Već više od dvadeset godina oko pet hiljada stanovnika više naselja podno Ozrena na vlastiti rizik prelaze most kojem je rok upotrebe istekao prije više od dvije decenije.

„Hvala IFOR-u što ga je postavio, ali je toliko dotrajao da ga treba remontovati ili maknuti odavde jer samo je pitanje dana kad će se on srušiti i kad će neko nastradati“, kaže Osman Čabrić, inicijator za izgradnju mosta iz Suhog Polja kod Doboja.

Početkom jula prošle godine predstavnici Unije općina i gradova turskog svijeta i predstavnici lokalnih vlasti Doboja i Doboj-Istoka svečano su označili početak gradnje novog mosta preko rijeke Spreče na međuentietskoj liniji kod Doboja. U finansiranju mosta vrijednog 900.000 KM donator iz turske je investirao 600.000 KM. Preostalih 300.000 je obaveza lokalnih zajednica. Gradnja još nije počela.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja (SNSD), objašnjava kako je projekat trenutno „u fazi stagniranja“, ali, napominje, ni Grad Doboj ni Općina Doboj Istok nisu odustali od zajedničkog projekta.

Da nedostatak kvalificirane radne snage u Bosni i Hercegovini ugrožava i projekte za koje je osigurano finansiranje, svjedoči i ovo gradilište u blizini Doboja. 600.000 KM donatorskih sredstava više od godinu dana je operativno.

„Grad Doboj, to jest načelnik Jerinić uplatio je 155.000 KM izvođaču na njegov račun. Znači, sredstva uopšte nisu upitna“, ističe Čabrić.

Jerinić objašnjava da je Grad Doboj izvršio svoje obaveze, te se nada da će u narednom periodu projekat biti uspješno završen.

Stanovnicima koji koriste most važno je da gradnje počne prije jesenjih kiša, kada će vodostaj Spreče otežati gradnju. Od izvođača radova su dobili uvjeravanja da će posao biti završen, ali da im trenutno nedostaje radne snage.

Most, koji je trebao biti završen  do kraja prošle godine, na siguran način,  će povezati  više dobojskih i  naselja općina Doboj Istok i Petrovo s magistralnim putem Doboj – Tuzla.

federalna.ba

Spreča Doboj Istok
Doboj Istok
0 08.08.2023 20:41
Modrac Spreča
0 05.06.2023 22:47
Modrac Spreča Lukavac
0 30.01.2023 22:22
Doboj Istok Nova godina
0 01.01.2023 21:35
Spreča Gračanica
0 15.10.2022 18:35