Prekinuti kontakte s onima koji veličaju ratne zločince!

Prekinuti kontakte s onima koji veličaju ratne zločince!

Promocija knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića u prepunoj dvorani Doma Hercega Stjepana Kosače u Mostaru pokazuje da izjave Lidije Bradara, Sanje Vlaisavljević i Darija Kordića nisu samo vapaj pojedinaca ili grupe ostrašćenih nacionalista, već organizirani sistem koji je nastao u devedesetim godinama i opstao unutar tog okvira, navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Naši uporni pozivi međunarodnim i domaćim organizacijama i pojedincima nemaju za cilj spašavanje nas, već naš apel da takve grupe i pojedinci postaju opasnost za demokratiju u cijeloj EU. Već godinama upozoravamo da su ratni zločinci u svojim zajednicama glorificirani kao heroji - Šljivančanin podučava studente po Srbiji, na što se cijela Hrvatska zgražava, Valentin Ćorić promoviše knjige po Hrvatskoj i dijelu BiH pod kontrolom Hrvatske, na što se Hrvatska ne zgražava, već odobrava. Fikret Abdić obučava unuke kako da nastave njegovim stopama. Za sve njih je zajednički nazivnik: presuđeni ratni zločinac!”, stoji u saopćenju.

Udruženja žrtava i svjedoka genocida ponovo je pozvalo međunarodne i domaće zvaničnike da u potpunosti obustave kontakte sa svim osobama koje veličaju ili na bilo koji način podržavaju presuđene ratne zločince.

“Ovo nije samo naš vapaj, ovo je zakonska obaveza svakoga ko živi i radi u Bosni i Hercegovini”, napominju u Udruženju žrtava i svjedoka genocida i podsjećaju član 145a Krivičnog zakona BiH.

federalna.ba

Udruženje žrtava i svjedoka genocida Valentin Ćorić
Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 08.07.2024 10:28
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Serge Brammertz pismo
0 14.06.2024 09:32
Serge Brammertz izvještaj Murat Tahirović Udruženje žrtava i svjedoka genocida
0 13.06.2024 09:27
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" NATO
0 30.04.2024 10:26
Udruženje žrtava i svjedoka genocida Udruženje Pokret majke enklava Srebenica i Žepa rezolucija UN-a Srebrenica genocid
0 13.04.2024 19:32