videoprilog Željke Mihaljević (Federacija danas)

Predstavljena analiza zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u K10

Na današnjoj konferenciji za medije livanjski Centar za građansku suradnju javnosti je predstavio rezultate dvaju istraživanja provedenih u okviru projekta „Podrška uključivanju građana Kantona 10 u borbu protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru“. Riječ je o analizi zakonodavnog okvira u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru u Kantonu 10, te rezultatima monitoringa korupcije u oblasti zapošljavanja.

Konstatirano je kako su korupcija, nepotizam i stranačko zapošljavanje jako ozbiljan problem u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Kantonu 10. Što više, postala je normalan obrazac ponašanja, pa se aplikanti umjesto dobre pripreme za što bolji plasman na natječaju, uglavnom fokusiraju na traženje veze u političkim strankama.

"I mi smo praktično od političkih stranaka kao građani zarobljeni, zarobljene su institucije i tu se radi o jednom zatvorenom krugu koji je jako teško razbiti", rekla je Zulka Baljak, izvršna direktorica CGS Livno.

Upitnik sa setom relevantnih pitanja vezanih za korupciju pri zapošljavanju u Kantonu 10 proslijeđen je na 27 adresa javnih institucija i poduzeća. Od 24 pristigla odgovora bio je i onaj od kantonalne Bolnice Livno.

"Koja je odgovorila u zakonskom roku, ali nije dostavila upitnik nego je napisala da iz tehničkih razloga ne može dostaviti tražene podatke. Ostale institucije koje nisu nikako odgovorile su Grad Livno, Općina Glamoč i Ured predsjednika Vlade K10", istakla je Ivona Mišković, koordinatorica na projektu CGS Livno.

"I 50% ispitanih institucija je odgovorilo da ima pravo koristiti diskrecijska ovlaštenja, a 35% od toga prethodno navedenog postotka je natječajnu proceduru okončalo diskrecijskom odlukom", kazao je Marko Hrga, koordinator na projektu CGS Livno.

Napravljeno je i anonimno online istraživanje među građanima. Prikupljen je 181odgovor, a 88 posto ih je imalo iskustvo s nepravilnostima pri zapošljavanju u javnom sektoru.

"Jedan od najčešćih razloga koje su naveli kao razlog što su dobili odbijenicu, znači što nisu zaposleni, je nepotpuna dokumentacija, bodovanje intervjua i da su unaprijed znali za koga je radno mjesto raspisano, znači kome je to radno mjesto namijenjeno", dodaje Mišković.

Stručni tim pravnika je pri analizi zakonodavnog okvira vezanog za zapošljavanje u javnom sektoru Kantona 10 uočio 14 nedostataka te sukladno tomu donio isti broj preporuka.

"Ukoliko ne poduzmemo ništa mi ćemo zapravo postati jedna zemlja starih ljudi, zapravo jedan veliki starački dom", dodala je Baljak.

U kojem neće imati tko raditi, ni donositi odluke, niti će biti potrebe za političkim strankama koje su i najveći uzročnici i korupcije i nepotizma u svim sferama života.

federalna.ba

Kanton 10 zapošljavanje javni sektor
Kanton 10 zapošljavanje nepravilnosti žalbe
0 04.05.2022 19:26
štrajk liječnici Kanton 10
0 27.04.2022 09:09
Brčko zapošljavanje Stranačko zapošljavanje
0 21.04.2022 20:54