videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Preduzeće u dugovima - je li ceh na račun građanima?

Najnovija vijest od federalne vlasti zabrinula je mnoge - od privrednika do građana. Šta u praksi znači stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom? Veći računi za privrednike, građani za sada pošteđeni. Elektroprivreda BiH i dalje suočena s nepovoljnim okolnostima i velikim dugovanjima. Je li Vlada Federacije pružila ruku spasa i kome? 

Privrednici zabrinuti, građani strahuju od novog ekonomskog udara. Povećanje ostaje u zakonskom okviru - maksimalnih 20 posto. Vid utjehe, ali koliko utješna činjenica za preduzeća čija su poslovanja već ugrožena? Elektroprivreda BiH - godinama simbol uspješnog poslovanja, sada preduzeće u dugovima. Jedan od razloga - izuzetno niske količine uglja.

“Nedostajuće količine uglja iz rudnika Koncerna nadomještene su kupovinama od trećih lica kako ne bi bilo ugroženo snabdijevanje prvenstveno domaćih kupaca. Navedeni ostvareni proizvodni rezultati doveli su do značajnog smanjenja bilansnih viškova namijenjenih za prodaju na tržištu i ostvarenju prihoda po tom osnovu. Situacija je neminovno uticala na finansijsko poslovanje kompanije i negativne rezultate”, navedeno je, između ostalog, u saopćenju EPBiH.

U rudnicima u Federaciji BiH smanjena proizvodnja. Administracija se gomila, ali i dugovi. U elektroenergetskom sektoru kao i na drugim poljima u BiH vladaju politički interesi. Razlozi brojni, konkretne argumente ima federalni premijer.

“Cijena električne energije koju isporučujemo je manja od proizvodne cijene, tako da je izvjesno da Elektroprivreda mora ući u proces povećanja cijena električne energije. To je za privredu. Nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva”, poručio je Nermin Nikšić, premijer FBiH (SDP).

"Naš je plan da pokušamo sve da ovo povećanje od 20 posto za privredu bude i jedino u 2024. godini. Ono što je realno mi ćemo do krajnjih granica ići da ne bude poskupljenja za građane u 2024. godini. Ali ću morati napomenuti da su opsežne analize pokazale da mi ne štedimo električnu energiju, smatramo da je imamo u neograničenim količinama", izjavio je federalni ministar energije Vedran Lakić (SDP).

A krivicu ne preuzima niko. Loptica odgovornosti se prebacuje od jednog saziva do drugog. Vladajući za nagomilane dugove krivca traže u postupcima prethodnika. Bivši premijer Fadil Novalić savjetuje da ih potraže u svojim redovima.

“Već sad privreda plaća struju koja ostvaruje vrlo dobar profit. Veoma je kasno sad da proizvede struju pa da je izvozi jer nema uglja. Upravo su se neki dan vratili toj činjenici da i oni kupuju ugalj 400.000 tona”, rekao je Novalić.

Složen posao, problemi brojni. Umjesto da profit bude brojniji jer resursa ima, nižu se minusi i dugovi. Vladajući upozoravaju - energetska stabilnost ugrožena. Poseže se za isprobanim receptom - većim računima. Kritike na trenutnu opoziciju, a nekadašnje vladajuće, ne jenjavaju.

“Ugrozili ste energetsku stabilnost zemlje i zato bi vam se trebalo suditi za teška krivična djela na nivou državnog udara. Namjera vam je bila da posljedice kriminala, nesposobnosti i neznanja prebacite na rast cijena građanima i privredi”, poručio je Aner Žuljević, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Dok se rješenje traži, poslodavci pozdravljaju jučerašnju odluku Vlade FBiH, ali i upozoravaju: Nisu dužni plaćati cijenu za tuđe loše povučene poteze. Veći računi privrednicima uslovit će indirektno, ali zasigurno lošiji životni standard građana.

“To će dovesti do povećanja cijena roba i usluga pa otpada argument Vlade da se neće povećati cijena struje za građanstvo. Da, ali će je građani na drugi način osjetiti povećanje”, ističe Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Povećanje neminovno, traži se izlaz iz dugova, nižu se optužbe, traži se krivac, a visoku cijenu plaćaju građani. Računica jasna. Cijena električne energije za privrednike u Federaciji iznosi 72 eura. Istovremeno, na berzi se bilježi cijena u visini od 140 eura. Dakle, ukoliko se ispoštuje zakonski okvir i propisanih 20 posto, stabilno poslovanje Elektroprivrede BiH moglo bi biti upitno.

federalna.ba

Elektroprivreda BiH poskupljenje struje poskupljenje električne energije
Elektroprivreda BiH RMU Banovići Termoelektrana Tuzla
0 23.01.2024 19:39
RTVFBIH Elektroprivreda BiH poslovodni odbor RTVFBiH
0 08.01.2024 19:57
Elektroprivreda BiH Javni RTV servis BHRT FTV RTV taksa
0 08.01.2024 17:13
RMU Banovići Banovići Rudnik mrkog uglja Banovići TE Tuzla Termoelektrana Tuzla Elektroprivreda BiH JP Elektroprivreda BiH EPBiH
0 05.01.2024 20:27
Belmin Karamehmedović BHRT RTV taksa naplata Elektroprivreda BiH RTVFBIH
0 27.12.2023 18:50