javljanje Adise Šehić (Federacija danas) (Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Zildžić: Nakon 15 godina ravnomjernija raspodjela javnih prihoda

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, čiji je predlagač poslanik Salko Zildžić sa grupom poslanika.

- Očekujem da će i Dom naroda usvojiti ovo zakonsko rješenja kojim se izjednačavaju građani Federacije BiH u kontekstu raspodjele sredstava od indirektnih poreza prema kantonima. Ovo je prvi korak nakon 15 godina da je došlo do ozbiljnije korekcije Zakona o pripadnosti javnih prihoda kada je u pitanju raspodjela prema kantonima, čime su stvoreni preduslovi da u narednim godinama i ostalih devet kantona imaju finansijsku podlogu za ujednačavanje ustavom zagarantovanih prava građana u kontekstu prava koja su u prethodnim godinama emitirana građanima Kantona Sarajevo - rekao je Zildžić

Zakon o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH omogućava pravedniju i adekvatniju raspodjelu javnih prihoda, te ravnomjeran regionalni ekonomski razvoj u Federaciji BiH.

Oko 15 godina se provodi Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji za kojeg devet kantona, osim Kantona Sarajevo, smatra da je diskriminirajući zbog koeficijenta 2 odnosno 1,9658 (2015) koji je dodijeljen Kantonu Sarajevo.

Izmjenom Zakona propisuje se da koeficijent za Kanton Sarajevo iznosi 1,5 (umjesto 1,9658) što bi prema projekcijama prihoda Kantona Sarajevo smanjilo prihode za sljedeću godinu za otprilike 86 miliona KM ali s druge strane taj iznos bi se rasporedio na ostale kantone u skladu s kriterijima (brojem stanovnika, povrsini kantona itd.).

Svake sljedeće kalendarske godine koeficijent za Kanton Sarajevo se umanjuje za 0,1 do koeficijenta 1,3.

- Bitno je istaći da u naredne tri godine neće doći do ukupnog smanjenja budžeta Kantona Sarajevo, već će se samo zaustaviti njegov neprirodan rast prouzrokovan koeficijentom 2 – poručio je Zildžić.

Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, sa 66 glasova u ovom tijelu s više od 90 mjesta, odobren je prijedlog zakona čiji priređivači u osnovi traže preraspodjelu javnih prihoda po kantonima u Federaciji BiH na način da od ukupnog udjela Kantona Sarajevo, dio bude raspoređen drugim, nerazvijenijim kantonima.

Predlagači smatraju da će tako biti ispravljena nepravda prema stanovnicima čiji su standard i životni uvjeti upadljivo lošiji u mnogim oblastima nego u Sarajevu.

Tokom današnje zastupničke rasprave, protivnici ovakvog zakonskog rješenja su tvrdili da će to Kanton Sarajevo dovesti u ozbiljne probleme. Neki su zatražili da Vlada Federacije ponudi zakon kojim bi bile zadovoljne sve strane, zasnovan na analizi i odgovarajućim ekonomskim kriterijima.

Ukidanje pondera 2 KS imalo bi ogromne posljedice po cijelu FBiH

Uoči današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem dnevnom redu je i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pripadnostima javnih prihoda u FBiH, predstavnici Skupštine, Vlade KS i predstavnici nevladinog sektora održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su...

Zbog zakona su tokom dana su reagirali i Vlada te Skupština Kantona Sarajevo čiji su predstavnici sa pres-konferencije poručili da bi ukidanje pondera 2 uzrokovalo ekonomske posljedice ne samo po kantonalni budžet već i na ekonomsku stabilnost cijele Federacije BiH. Ekonomski stručnjaci već mjesecima ukazuju na potrebu donošenja prijedloga ovog zakona, ali uz pravednije kriterije, solidarnost, socijalnu pravdu i uravnotežen razvoj, uz principe transparentnosti i odgovornosti, poručili su također.

Puni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preraspodjeli javnih prihoda. Predložili su ga SDA-ov Salko Zildžić te grupa drugih poslanika, od kojih nisu svi njegove stranačke kolege.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlament FBiH KS ponder 2
Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom
0 28.06.2022 19:44
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 28.06.2022 18:21
Zastupnički dom Parlament FBiH zdravstveno osiguranje
0 28.06.2022 14:42
Predstavnički dom Zastupnički dom PSBiH budžet proračun
0 27.06.2022 19:12
PSBiH Predstavnički dom Zastupnički dom
0 27.06.2022 18:31
Parlament FBiH Predstavnički dom Parlamenta FBiH
0 12.06.2022 19:48