Predstavnički dom usvojio prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama

Predstavnički dom usvojio prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zamjenik predsjedavajućeg tog doma Denis Zvizdić, a koji predviđa da se umanje koeficijenti za izabrane i imenovane osobe.

Predlagač zakona Denis Zvizdić je tokom diskusije podsjetio da je u budžetu institucija BiH za 2022. godinu došlo i do povećanja plaća imenovanim i izabranim dužnosnicima.

Naveo je i to da se o povećanju plaća uposlenim u institucijama BiH glasalo krajem marta 2022. godine u Vijeću ministara BiH, kada je Vijeće ministara utvrdilo visinu osnovice za obračun plaće za 2022. godinu u iznosu od 535 KM. Napomenuo je da je ranija osnovica bila 475 KM.

- Koliko znam, niko se tada nije pobunio protiv odluke Vijeća ministara, kao što se niko nije pobunio protiv odluke Predsjedništva BiH da upravo ovakav budžet dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na odlučivanje - naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, ovakvo povećanje osnovice ima dobru i lošu stranu. Loša strana je što je došlo do povećanja plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima i savjetnicima.

- Pravo i jedino rješenje je da država ima budžet, ali da ne dođe do povećanja plaća izabranim i imenovanim dužnosnicima - kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da zakon koji je uputio po hitnoj proceduri upravo ima takav cilj. Namjera je da se određenim kategorijama, kao što su savjetnici, zastupnici, ministri, zamjenici ministara, članovi Predsjedništva BiH itd. umanji koeficijent, odnosno anulira i onemogući njihovo povećanje plaća, bez obzira na povećanje osnovice.

Usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović, a kojim se uvodi zasebna, uvećana novčana kazna za parkiranje na mjestu za invalidne osobe. Predviđeno je da kazna iznosi 200 KM. 

Predstavnički dom danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložio poslanik Nenad Nešić, a koji je predviđao da mandati pripadaju političkim partijama sa čijih listi su izabrani članovi organa.

Usvojen je Izvještaju o radu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Primljena je k znanju Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu, kao i Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. decembar 2021. godine.

Usvojena je poslanička inicijativa Mirjane Marinković-Lepić kojom se nalaže Ministarstvu civilnih poslova BiH da u roku od 90 dana korigira cijenu takse koja se plaća prilikom odricanja od bosanskohercegovačkog državljanstva, te da je uskladi s taksama država u regionu.

Također, usvojena je i poslanička inicijativa Nermina Nikšića o donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost koje bi se odnosile na ukidanje PDV-a na doniranu hranu.

Poslanici su, između ostalog, usvojili Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2021. godini.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom
Christian Schmidt sjednica Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.07.2022 16:52
SDA Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom Christian Schmidt
0 22.07.2022 21:19
Parlament FBiH Zastupnički dom Predstavnički dom
0 28.06.2022 19:44
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 28.06.2022 18:21
Predstavnički dom Zastupnički dom PSBiH budžet proračun
0 27.06.2022 19:12