Predstavnički dom PSBiH odbio glasati o imenovanju člana CIK-a
(Izvor: Fena/Arhiva)

Predstavnički dom PSBiH odbio glasati o imenovanju člana CIK-a

Poslanik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić pozvao je danas Dom da imenuje jednog člana Centralne izborne komisije (CIK) iz reda Hrvata budući da za manje od 48 sati ističe mandat sadašnjem članu CIK-a.

Đonlagić je zatražio da imenovanje i stupanje na funkciju novog člana CIK-a bude jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Doma, upozoravajući da za manje od 48 sati ta važna bh. institucija neće moći djelovati u punom sastavu i kapacitetu.

Taj prijedlog Đonlagića nije prihvaćen te ovo neće biti jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice. Za prijedlog je glasalo deset poslanika, 16 ih je bilo protiv, dok je 11 bilo suzdržanih.

Podsjetio je na odredbe Izbornog zakona BiH kojim je precizirano da nadležna parlamentarna komisija za provođenje konkursne procedure imenovanja članova CIK-a treba 30 dana prije isteka mandata dostaviti listu uspješnih kandidata Predstavničkom domu na potvrđivanje.

Kaže da se Predstavnički dom PSBiH danas nalazi u identičnoj situaciji u kakvoj je bio prije godinu dana kad nadležna komisija nije dostavila listu Domu na vrijeme i ovom slučaju je, dodaje, rok od 30 dana itekako prošao.

- Jednom članu CIK-a mandat ističe za manje od 48 sati, a lista uspješnih kandidata još uvijek nije pred poslanicima Predstavničkog doma te je više nego jasno da nije ispoštovan rok od 30 dana prije isteka mandata - podvukao je Đonlagić.

Napominje da shodno tome Predstavnički dom ima zakonsku osnovu da sam direktno izabere člana CIK-a iz reda Hrvata u ovom konkretnom slučaju i to ne samo da postupi po tome nego ima i obavezu da sve članove CIK-a "vrati" u zakonske okvire imenovanja jer ta institucija neće biti u punom kapacitetu niti sastavu djelovanja.

- Veliku odgovornost snosi ta imenovana komisija koja je negdje u postupku, a Predstavnički dom ima obavezu da u skladu s Izbornim zakonom postupi i CIK-u omogući da u punom sastavu i kapacitetu obavlja svoje zakonske poslove - zaključio je Đonlagić.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ) prije izjašnjavanja je pojasnila da poslanik Đonlagić nije dostavio prijedlog odluke o razrješenju sadašnjeg člana niti odluku o imenovanju novog člana CIK-a.

federalna.ba/Fena

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH član CIK BiH
CIK BiH Johann Sattler Valentin Inzko
0 07.04.2021 20:13
smjena Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 30.03.2021 07:56
Miloš Lučić Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 29.03.2021 17:07