javljanje Mime Golubić (Federacija danas)

Predstavnički dom na prijedlog većine zaključio da je sjednica sazvana propisno

Predstavnički dom Federalnog parlamenta zaključio je na sjednici glasanjem, na prijedlog većine, da način sazivanja te sjednice ima poslovnički osnov uprkos suprotnim tvrdnjama opozicije.

Poslovnik ne može predvidjeti sve situacije koje mogu nastati u radu Predstavničkog doma, u ovom slučaju situaciju vezanu za zdravstveno stanje predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić, navedeno je također u zaključku.

Način sazivanja sjednice od samog njenog početka prije podne, opozicija je jednako osporavala tvrdeći da predsjedavajuća Marinković Lepić nije postupila propisno kada je za vođenje sjednice ovlastila dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića, a da to nije dogovorila i s drugom dopredsjedavajućom Edinom Gabelom, iako to iziskuje Poslovnik.

Opozicija je stoga tražila prekid i prije utvrđivanja dnevnog reda, kao i sazivanje nove sjednice također za danas, u čijem dnevnom redu bi bio Prijedlog odluke o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca 2024. godine, a ne Informacija o nefunkcionisanju parlamentarnih radnih tijela, kandidirana ranije za aktuelno zasjedanje.

Odluka o privremenom finansiranju najavljena je, naime, za 24. januar, ali opozicija smatra da je i ta buduća sjednica sazvana nelegalno iz navedenih razloga vezanih za ovlašćenje Boškoviću, pa bi stoga građani Federacije koji zavise od federalnog budžeta došli u nezahvalnu poziciju.

Dopredsjedavajući Bošković je nakon duže zastupničke rasprave potom predložio da Dom glasa o tome je li ovlašćenje predsjedavajuće njemu legalno ili ne, na šta je opozicija reagovala još burnije, posebno zastupnik Demokratske fronte Mahir Mešalić tvrdeći da Boškovićev prijedlog nema nikakve veze s propisima.

Prijedlog zaključka uime većine je pročitao nakon pauze zastupnik Belmin Zukan, a budući da je prvi potpisnik prijedloga bio Damir Mašić (Socijaldemokratska partija - SDP), Mešalić je prokomentarisao da je zahtjev suštinski došao od Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, čiji član je Bošković, a da Trojka (SDP, Narod i Pravda, Naša stranka) i u ovom slučaju ide naruku HDZ-u ne mareći na posljedice.

Nakon usvajanja navedenog zaključka većinom glasova, današnja sjednica je nastavljena.

Nakon dužeg odsustva zbog bolovanja, prisustvuje i predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković Lepić te sjedi za predsjedavajućim stolom, do dopredsjedavajućeg Boškovića.

Ona je u septembru podnijela ostavku obrazlažući da to čini iz zdravstvenih razloga, a i danas tvrdi da uprkos tome što je bolovanje zaključeno, ne može voditi sjednicu, što može potkrijepiti i medicinskom dokumentacijom. Zbog toga je ovlastila Boškovića.

Budući da su pojedinci iz opozicije navodili prethodno da samo njeno prisustvo u sali odnosno zaključenje bolovanja podrazumijevaju da može voditi zasjedanje, odgovarala je da 'ona nikome ne bi zalazila u zdravstveni karton' te ponovila da se oslanja na mišljenja ljekara i da ne može voditi sjednicu a da to ne utiče na njeno zdravstveno stanje.

Marinković Lepić tvrdi da je proteklog petka pozivala dopredsjedavajuću Gabelu da dođe u njen kabinet jutros u 9 sati radi dogovora o tome koga će ovlastiti za vođenje današnje sjednice, ali Gabela nije došla.

Gabela je to potvrdila, ali i dodala da nije smatrala za shodno odazvati se budući da nju predsjedavajuća nije konsultovala kada je odlučivala da Boškoviću povjeri vođenje prethodne sjednice.

Poslovnik nalaže da predsjedavajuća, u situacijama kad ne može voditi sjednicu, ovlasti nekoga od dvoje dopredsjedavajućih u dogovoru s njih oboje, što je opoziciji argument da je Marinković Lepić postupila nelegalno jer kad je ovlašćivala Boškovića, de facto nije imala saglasnost i od Edine Gabele.

Vladajući su na tvrdnje opozicije odgovarali da Poslovnik istina traži dogovor, ali to ne znači da je potreban konsenzus, pa je ovlašćenje predsjedavajuće Boškoviću legalno budući da dopredsjedavajuća Gabela nije došla mada je pozivana na konsultaciju.

O septembarskoj ostavci predsjedavajuće Marinković Lepić, Predstavnički dom se nije nikad dosad izjašnjavao, pa je u Parlamentu i sad zastupnici oslovljavaju predsjedavajućom, poneko 'predsjedavajućom u ostavci'.

federalna.ba/Fena

sjednica Parlament FBiH
Parlament FBiH Komisija za izbor i imenovanja
0 22.04.2024 17:12
Predstavnički dom Parlament FBiH
0 22.04.2024 12:22
Predstavnički dom Parlamenta FBiH sjednica
0 22.04.2024 08:41
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sjednica
0 22.04.2024 08:37
Predstavnički dom Parlamentarna skupština BiH sjednica
0 18.04.2024 12:27