Predstavnici regionalnih trgovinskih komora potpisali Memorandum o razumijevanju o saradnji sa SAD u oblasti turizma

Predstavnici regionalnih trgovinskih komora potpisali Memorandum o razumijevanju o saradnji sa SAD u oblasti turizma

Predsjednici svih privrednih komora zemalja regiona potpisali su danas u prostorijama Kongresa SAD u Washingtonu Memorandum o razumijevanju "Jačanje transatlantske turističke saradnje između zapadnog Balkana i Sjedinjenih Država". Sporazum je u ime Vanjskotrgovinske komore BiH potpisao njen predsjednik Vjekoslav Vuković.

Vuković je u izjavi za Fenu istaknuo da za BiH ovaj dokument otvara velika vrata, jer Sjedinjene Države godišnje troše više od 190 milijardi dolara na putovanja.

Njihova putovanja, pojašnjava on, su uvijek bila fokusirana na velike svjetske destinacije. Međutim, oni sada rade na principu "hubova". Na primjer, kada dođu u Trebinje da mogu onda biti i u Beogradu, Mostaru, Dubrovniku i drugdje.

- Mi svi kako zemlje smo jako mala tržišta, ali gledajući sve zemlje zapadnog Balkana mi smo svi zajedno činimo jedno veliko turističko odredište za Sjedinjene Države, a nama se daju određene olakšice koje će ogledati u vizama i putovanjima za Sjedinjene Države. Naravno, da to moramo raditi zajedničkim snagama i naše kapacitete predstaviti na adekvatan način što, gledajući ljepote BiH, neće uopće biti teško - kazao je Vuković.

Inače, ovaj dokument je potpisan u okviru drugog dana rada Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope koji su organizirali Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona.

Memorandum obavezuje strane potpisnice da, u okviru svojih nadležnosti, promoviraju jačanje međusobne saradnje u turizmu kao sektoru sa velikim potencijalom za doprinos ukupnom ekonomskom razvoju. 

Potpisnici će također, u okviru svojih nadležnosti, promovirati, ohrabrivati i  koordinirti saradnju poslovnih subjekata u oblasti turizma kako bi se osigurali i postigli uvjeti za održivi rast i razvoj turističke industrije u svim ovim zemljama.

federalna.ba/Fena

Vanjskotrgovinska komora BiH
seminar Bihać Vanjskotrgovinska komora BiH USK
0 31.01.2024 19:01
Vjekoslav Vuković Vanjskotrgovinska komora BiH
0 14.01.2024 10:20
Vanjskotrgovinska komora BiH nagrade
0 15.12.2023 11:04
Vanjskotrgovinska komora BiH VTK BiH Polet
0 12.12.2023 18:34