videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

U USK-u se vodi tijesna utrka između dvije stranke

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije BiH u Unsko-sanskom kantonu obrađeno je 68,49 posto biračkih mjesta. Usku utrku vode stranke SDA sa 14.738 i NES sa 14.391 glasova. Iznenađenje na izborima u USK-u je stranka Željka Komšića - Za građansku državu, koja bi mogla imati tri mandata u Skupštini USK-a.

O mogućim koalicijama i formiranju vlasti u USK-u predstavnici političkih partija kažu da je rano govoriti. U Stranci demokratske akcije zadovoljni su s trenutnim rezultatima objavljenim na stranici CIK-a, po kojima su vodeća stranka po broju dobijenih glasova i trenutno imaju devet mandata u Skupštini USK-a.

"Kad je u pitanju budući odnos političkih snaga u kantonu, SDA će istrajati na svom stavu koji smo iznosili proteklih godina i posebno u predizbornoj kampanji, a to je da je u USK-u potrebna promjena", istakao je predsjednik SDA USK-a Jasmin Musić.

I u Narodnom evropskom savezu USK-a zadovoljni su s trenutnim rezultatima po kojima imaju osam zastupnika u Kantonalnoj skupštini.

"S našim partnerima s kojima smo bili u protekle četiri godine i ne planiramo stati kad je u pitanju rad i razvoj USK. Jasno usmjereni u cilju prije svega zdravstva i obrazovanja, uređenjem te dvije oblasti", navodi Mustafa Ružnić, premijer USK-a.

Na pitanje da li će i dalje biti premijer s obzirom na to da je po posljednjim rezultatima osvojio najveći broj glasova kao pojedinac, Ružnić je odgovorio.

"Pa hajmo ispoštovati volju građana. Građani su kazali koga žele za premijera."

I u SDP-u i POMAK-u kažu da čekaju konačni rezultati glasanja kako bi se formirala vlast.

"Sve odluke donosi Glavni odbor SDP-a BiH. Još uvijek nisu ni potvrđeni mandati. Očekujem da će se to desiti u skladu s izbornim zakonom, najdalje do 2. 11., a onda nakon toga će organi SDP-a donijeti odluku o potencijalnom učešću SDP-a u vlasti", kazao je Albin Muslić, član Izbornog štaba SDP-a USK-a.

"Mi bismo postavljali stvari na temelju onoga ko će raditi u interesu kantona i na temelju određenih principa koje ćemo mi ponuditi. Nećemo pristajati na dosadašnju praksu privatnih ministara, zaposjedanja javnih emitera, kupovine i prodaje zastupnika. Mi ćemo postaviti određene temeljne principe na osnovu kojih ćemo željeti ili ne željeti učestvovati u budućoj vlasti", istakao je Edin Moranjkić, predsjednik Izbornog štaba POMAK USK-a.

Iznenađenje na izborima u USK-u je stranka Željka Komšića - Za građansku državu, koja je po posljednjim rezultatima trenutno na petom mjestu po broju glasova s moguća tri zastupnika u Skupštini USK-a.

federalna.ba

USK stranke vlast