Opozicija s Borrellom: Potrebno donijeti izmjene Izbornog zakona
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Opozicija s Borrellom: Potrebno donijeti izmjene Izbornog zakona

Lideri nekoliko opozicionih stranka u Bosni i Hercegovini razgovarali su danas u Sarajevu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom koji boravi u službenoj posjeti BiH.

Kako su kazali u izjavi za novinare nakon okončanja sastanka, poruka evropskog dužnosnika je da je neophodno riješiti pitanje izmjene Izbornog zakona, a najavili su i nastavak pregovora o tom pitanju već sutra.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić potvrdio je da je na sastanku rečeno da će Evropska unija obratiti više pažnje na BiH i imati više blagonaklonosti prema BiH.

- Moraju se riješiti aktuelna strateška pitanja što podrazumijeva izmjenu Izbornog zakona i stabilizaciju bošnjačko-hrvatskih odnosa iako to nije tako eksplicitno rečeno. Vjerujem da je ovo dobra stvar i stimulans za sve nas - dodao je.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić naglašava da je Borrell jasno kazao da od političkih lidera u BiH traži da se jasno izjasne i podrže stavove EU kada je u pitanju ruska agresija u Ukrajinu.

- Očekuje se od nas da se radi na stabilnosti, da damo svoj doprinos u iznalaženju što kvalitetnijeg rješenja za izmjenu Izbornog zakona koje će biti u skladu sa EU standardima - naglasio je Nikšić.

Smatra da je ključ za sve političke partije u BiH da se osiguraju uvjeti za fer i poštene izbore te je najavio da ukoliko se dođe do rješenja koja su u skladu s EU standardima, SDP će ih podržati.

Kaže da su dobili i nacrt izmjena Izbornog zakona koji podrazumijeva ono za šta iz EU tvrde da je usaglašeno. U pitanju su, tvrdi Nikšić, tehničke izmjene, ali i one koje se tiču i drugih stvari, a oko kojih navodno postoji dogovor učesnika pregovora u Neumu.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto je kazao da je visokog EU dužnosnika informirao o tome da je ta stranka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH inicirala donošenje zakona koji su prioritetni iz Mišljenja Evropske komisije.

- Ti zakoni su usvojeni u tom domu, a sada bi sav pritisak trebao biti prebačen na Dom naroda PSBiH. To je mjesto gdje se blokira država BiH - stava je Forto.

Podvukao je da izmjene Izbornog zakona koje se tiču sprečavanja izbornih krađa ne smiju biti zaustavljene na aktuelnim pregovorima nego moraju biti usvojeni bez obzira na njih, a nakon oktobra, kada bi trebali biti održani opći izbori, stvari će biti mnogo drugačije, kazao je.

Potpredsjednik Demokratske fronte (DF) Zlatan Begić kazao je da je danas održan konsultativni sastanak gdje su predstavnici EU upozoreni da je DF za svako demokratsko rješenje kakvo je i u drugim zemljama pri čemu se ne dira u jednakopravnost naroda, ali te mehanizme treba usaglasiti s demokratskim i evropskim principima.

Lideri opozicionih stranaka iz RS-a razgovarali sa Borrellom

Lideri opozicionih stranka iz Republike Srpske razgovarali su danas u Sarajevu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom koji boravi u službenoj posjeti BiH.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić kazao je nakon sastanka da je Borrell istakao bitnost evropskog puta BiH, 14 prioriteta Evropske komisije, kao i bitnost da se vrate u institucije i otklone svaku blokadu.

"Rekli smo da mi u RS-u nemamo problem s izmjenom Izbornog zakona, posebno oko implementacije presude Sejdić - Finci", objasnio je.

Nešić je naglasio da je od Borrella tražio da jasno i nedvosmisleno kaže da u BiH neće biti sukoba i da im to poruči neko iz Evropske komisije te da će u BiH biti održani izbori ove godine, jer mnogi kalkulišu da ih neće biti. Tvrdi da odgađanje izbora odgovara samo poziciji.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je naglasio da će se pokušati postignuti dogovor o održavanju izbora u ovoj godini.

"Čini mi se da ima šanse da prođe bar ovaj dio koji se tiče integriteta izbora, odnosno seta izmjena zakona koji unapređuju izborni proces", naglasio je.

Naglasio je da od su od Borrellija čuli da neće biti finansijskih projekata za BiH, odnosno RS, te da je to prva rečenica koju je izgovorio, zbog čega će trpiti građani.

Rekao je da je bilo pitanja koja su se odnosila na povratak u institucije, te da je na sastanku kazao da je ključ za to da na dnevni red dolaze reformski zakoni iz 14 prioriteta, kao i projekti i odluke koje će pomoći stanovništvu da "preživi" ovaj težak period.

Šarović je kazao da je Borrell bio zbunjen kada se razgovaralo o nekim stvarima, kao što su ustavna ograničenja, kao i činjenici da bi ga neki mogli “prevariti” u smisli da kažu da za pristup EU, a nisu.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović tvrdi da je današnji sastanak jasna potvrda i podrška BiH za ulazak u EU te da je potpuno jasno da se očekuje da političke strukture predano rade na tom putu.

"Iz svega što smo vidjeli, očigledno je da je najveći zastoj nastao u posljednje tri godine, od kada su na vlasti SNSD, SDA i HDZ iz čega se jasno vidi da su to antievropske političke strukture. To je vidljivo iz svakog sastanka sa evropskim zvaničnicima", kazao je.

Naglasio je da su evropski zakoni "prošli" u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te da je pitanje da li će oni "proći" u Domu naroda i da će se tada vidjeti ko je zaista privržen evropskom putu BiH.

Pregovori s političkim predstavnicima u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH održani su nakon što je Borrell posjetio bazu Butmir gdje se smješteni vojnici misije EUFOR Altea.

Uslijedio je i sastanak Borrella s liderima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, Hrvatske dmeokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

federalna.ba/Fena

opozicija FBiH Josep Borrell
Josep Borrell Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 11:08
Denis Bećirović opozicija kandidat za Predsjedništvo BiH
0 21.05.2022 14:54
Josep Borrell pomoć Ukrajina
0 13.05.2022 11:21