Predstavnici Memorijalnog centar Srebrenica posjetili Čapljinu i Orašlje kod Stoca
(Izvor: Fena/Memorijalni centar Srebrenica)

Predstavnici Memorijalnog centar Srebrenica posjetili Čapljinu i Orašlje kod Stoca

Predstavnici Odbora za međureligijski dijalog Memorijalnog centra Srebrenica posjetili su vjerske zajednice i mjesta stradanja na području Orašlja, kod Stoca i Čapljine.

"Ovo je drugi posjet ove vrste Hercegovini, gdje se susrećemo s predstavnicima katoličke i islamske zajednice, pokrećemo dijalog te odajemo zajedno počast žrtvama. Izrazili smo zahvalnost Općini Čapljina na donošenju odluke o imenovanju Ulice žrtava genocida u Srebrenici. Veliki je to korak za ovu zajednicu", poručio je koordinator Odbora za međureligijski dijalog Memorijalnog centra Srebrenica Almir Salihović.

Nakon što su, prilikom posljednjeg posjeta odali počast hrvatskim žrtvama u Grabovici, ovog puta su obišli Dretelj i Orašlje, mjesta stradanja Bošnjaka Hercegovine. Spomenuti posjet organiziran je u okviru aktivnosti projekta "Istina, dijalog, budućnost", koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

"Obilaskom stratišta, zajedno, a na inicijativu Memorijalnog centra, činimo veliki korak naprijed za našu zemlju. Ovo je važna stvar za dijalog Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini, i zahvalni smo i ponosni što su nas obje zajednice prepoznale i što prepoznaju našu iskrenost. Nastavljamo dalje, jer naš mandat jeste suočavanje s prošlošću i izgradnja dijaloga zasnovanog na činjenicama", zaključio je Salihović, priopćeno je u srijedu iz Memorijalnog centra Srebrenica.

federalna.ba/Fena

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
Reisul-ulema Husein ef. Kavazović muslimansko-jevrejska mirovna inicijativa Menachem Rosensaft Srebrenica Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 27.01.2024 12:57
Denis Bećirović Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
0 09.01.2024 13:40
Potočari Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Dan žalosti
0 09.01.2024 13:12
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Memorijalni centar Srebrenica Potočari St. Louis
0 17.12.2023 16:01
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Memorijalni centar Srebrenica Potočari St. Louis
0 17.12.2023 11:57
Srebrenica Memorijalni centar Srebrenica-Potočari projekat Nacrt kalendara sjećanja
0 28.11.2023 10:45