Predstavljene nove usluge kreirane u sklopu projekata digitalne transformacije

Bosna i Hercegovina se ubrzano kreće ka digitalnoj transformaciji u skladu sa standardima Evropske unije (EU), o čemu, među ostalim, svjedoče - nova usluga digitalnog identiteta, kao i uspostavljanje elektronskog potpisa, predstavljeni danas u Banjoj Luci.

Tim povodom, Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) posjetio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler, gdje je zajedno s ministrom  komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom i direktorom IDEEAA-e Almirom Badnjevićem govorio o značaju procesa digitalizacije i drugim pitanjima važnim za budućnost BiH.

Ambasador Sattler je istaknuo kako je proces digitalizacije u vrhu prioriteta.   

- To je budućnost, digitalizacija je prisutna u svim sferama našeg života i ona je u vrhu prioriteta EU. Bitna je nabavka opreme, a postojanje elektronskog potpisa će olakšati i građanima i privatnom sektoru – kazao je Sattler.

Istovremeno se osvrnuo na obaveze Bosne i Hercegovine pred predstojeću sjednicu Evropskog vijeća, zakazanu za 21. mart, rekavši novinarima kako su predstojeće sedmice ključne za ispunjavanje preostalih prioriteta, uključujući usvajanje zakona o pranju novca, sukobu interesa i o sudovima BiH.

- Svi trebaju da dijele isti osjećaj hitnosti i ažurnosti, bitno je sve što se može uraditi u narednim sedmicama. Usvajanje ova tri zakona su apsolutno minimum – poručio je, između ostalog, Sattler.

Ministar Forto je podsjetio na podršku koju EU pruža na planu strateških infrastrukturnih projekata u BiH.

- EU je uložila više od milijardu i po maraka u naše ceste...Ako oni ulažu novac mi trebamo stvari ubrzati, treba da gradimo 'digitalne autoceste'. Pozivam sve da se uključe u ovu utrku. Poslovanje bez prikupljanja papira. Jako je bitno da počnemo graditi i da naučimo kako se ovo radi i pozivam sve da ovo podržimo – kazao je Forto.

Direktor Badnjević je ukazao na značaj EU potpore jačanju kapaciteta agencije na čijem je čelu.

- Od 2015. godine, EU je izdvojila više od deset miliona eura za jačanje kapaciteta IDDEEA-e, a što uključuje i nabavku opreme za nadzor i kvalitetu kontrole, nabavku servera, IT opreme, vozila i druge specijalizovane opreme - rekao je Badnjević.

Kako je rečeno, nova usluga digitalnog identiteta građanima Bosne i Hercegovine, kao i uspostavljanje elektronskog potpisa, 18 godina nakon donošenja zakona, će građanima olakšati ostvarivanje prava i usklađivanje s EU standardima i regulativama.

Ovaj će projekt, istovremeno, pružiti podršku cjelokupnoj poslovnoj zajednici u kontekstu prelaska na bespapirno poslovanje i potpuno elektronsko okruženje.

Uz finansijsku podršku EU, IDEEAA radi i na implementaciji digitalnog ID novčanika u skladu sa posljednjim evropskim regulativama poput (eIDAS 2.0.), koji bi trebao biti  predstavljen do kraja godine.

Nakon obraćanja medijima, ambasador Satler je posjetio Centar za personalizaciju dokumenata i tom prilikom direktoru Badnjeviću zvanično uručio ključeve sedam terenskih vozila koje je donirala EU kako bi podržala aktivnosti IDEEAA-e.

federalna.ba/Fena

IDDEEA IDDEEA BiH