Predstavljena monografija štampana povodom jubileja Pozorišnih igara u Jajcu

Predstavljena monografija štampana povodom jubileja Pozorišnih igara u Jajcu

Monografija "Pozorišne/kazališne igre BiH Jajce: 50 godina 40 festivala" predstavljena je večeras u Sarajevu u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH nakon dviju ranijih promocija u Jajcu i Prijedoru.

U toku su pregovori za promoviranje u Banja Luci, Prijedoru i drugim gradovima s profesionalnim pozorištima.

Priređivači monografije odlučili su se na taj zahtjevni poduhvat svjesni obima i izazova smatrajući da ga zaslužuju navedeni jubileji pozorišnog festivala - pola vijeka od njegovog početka i 40. izdanja. Festival su obnovili i podigli na još veći nivo grad Jajce na čelu s tamošnjim Domom kulture.

Direktorica Doma Smiljka Brtan, tokom večerašnje promocije kazala je da su prijatelji i profesionalci, koji vole Pozorišne igre, bili za štampanje monografije čija je prva promocija održana augusta ove godine za vrijeme 40. jubilarnog izdanja navedenog festivala.

Monografija je projekat značajan ne samo za festival, Dom kulture, već i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, kazala je Brtan.

Urednik monografije, pozorišni reditelj Marko Misirača, također je naglasio značaj projekta. Budući da je riječ o velikoj građi, on ističe da je treba sačuvati i u digitalnom formatu te postaviti na internet platformu.

Monografija sadrži između ostalog popis učesnika i laureata festivala u Jajcu, kao i poglavlje 'ličnih karata' više teatara u Bosni i Hercegovini, od kojih je izdvojeno 12 kao kontinuiranih učesnika festivala - četiri pozorišne kuće iz Sarajeva, tri iz Mostara, dvije iz Tuzle te po jedne iz Banja Luke, Zenice i Prijedora.

Monografija je uistinu važan dokument, prevazilazi i sam festival povodom čijeg je jubileja štampana te će je svako buduće istraživanje o teatrologiji morati uzeti u obzir, rekao je jedan od recenzenata i večerašnjih promotora Almir Bašović, teatrolog, dramaturg i dramski pisac.

Moderirao je Zoran Mlinarević, docent na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

federalna.ba/Fena

monografija kultura Jajce Pozorišne igre Jajce
Pozorišne igre BiH Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine Jajce Pozorišne igre Jajce turizam
0 15.05.2022 22:40
Pozorišne/Kazališne igre BiH Miodrag Miki Trifunov Jajce Pozorišne igre Jajce
0 13.05.2022 18:44
Razgovor s Radimljom Miroslav Palameta Miro Raguž Mostar kultura BiH
0 12.05.2022 21:10
Dani evropskog filma u Bosni i Hercegovini kultura Film & TV Ukrajina Meeting Point
0 12.05.2022 21:07
Bono Vox kultura muzika Ukrajina
0 08.05.2022 21:28
BiH Ljubuški Hercegovina Travel Fest kultura
0 08.05.2022 16:16