Predstavljen projekt 'BLUEAIR' o plavom rastu u Jadransko-jonskoj regiji

Predstavljen projekt 'BLUEAIR' o plavom rastu u Jadransko-jonskoj regiji

Projekt BLUEAIR (plavi rast u Jadransko-jonskoj regiji) predstavljen je na konferenciji održanoj u subotu, 18. prosinca, u Neumu, u organizaciji Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Projekt, koji prati Jadransko-jonsku strategiju pametnog rasta (3S) o plavom rastu i jača institucionalne kapacitete makro-regije izgradnjom specijalizirane inovativne zajednice i osigurava koherentnost lokalnih inicijativa s EUSAIR makroregionalnom strategijom, predstavio je projekt menadžer Zvonimir Miletić, priopćeno je iz Gospodarske komore FBiH.

U svom izlaganju naglasio je kako će projekt izravno utjecati na bolju suradnju na makro-regionalnoj razini u smjeru specijalizacije u sektorima plave ekonomije i poboljšanja strateškog planiranja.

Konferencija je nastavljena panel diskusijom na kojoj su sudjelovali pomoćnik direktora prodaje Luke Ploče d.d. Tomo Krilić, direktor Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore Aleksandar Joksimović, tajnica udruženja za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH Danijela Lovrić, te Niko Miljas iz Udruženja turističkih brodara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Kroz jednosatni razgovor oni su se dotaknuli ključnih izazova i potencijala sektora plave ekonomije u Jadransko-jonskoj makro-regiji.

Na konferenciji je istaknuta važnost odgovornog korištenja resursa mora, kao i sustavan, strategijski pristup pametnom rastu i razvoju kako turizma, tako i pomorskog prometa.

Panelisti su istaknuli značaj komunikacije i suradnje svih aktera, uključujući i znanstvenika, ribara, turističkih djelatnika i svih drugih pojedinaca koji igraju značajnu ulogu u ovoj makro-regiji.

Dodatno je naglašena važnost prekogranične suradnje regionalnih država, kao i zaštita okoliša prilikom razvoja ove makro-regije.

BLUEAIR projekt sufinanciran je iz programa Interreg V-B ADRION 2014-2020. Gospodarska komora FBiH implementira projekt kao projektni partner iz Bosne i Hercegovine zajedno s još 10 projektnih partnera iz Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije, Srbije i Grčke.

federalna.ba/Fena

BLUEAIR Neum
Neum turizam
0 13.05.2022 23:17
Otvoreni program Neum
0 27.04.2022 09:15
HNK požari Mostar Čapljina Neum
0 26.03.2022 16:46
Neum Dragan Jurković
0 26.03.2022 10:30