videoprilog Ajle Sokolović (Dnevnik 2)

Predstavljen program 28. izdanja Modula memorije Messa

U Narodnom pozorištu Sarajevo predstavljen je program 28. izdanja Modula memorije Messa, koji počinje 5. aprila. I ove godine, program će biti realizovan u oblasti književnosti, pozorišta, filma i likovne umjetnosti. 

Ovogodišnji program ima multimedijalni karakter, pa će publika imati priliku posjetiti različite programe koji uključuju izložbe, predstave, filmske projekcije i panel-diskusiju. Izložbom fotografija "Sarajevo, vječita Vijećnica" fotografa Rikarda Larme otvara se 28. izdanje Modula Memorije.

“Vjerovatno najznačajniji program ove godine, kojim zatvaramo ovogodišnji Modul memorije, jeste performans, predstava "Wir sind das Volk" grupe Laibach, koja će biti održana upravo u Narodnom pozorištu. Namjerno smo izabrali Narodno pozorište s obzirom na to da je Laibach grupa koja je održala svoj koncert na hiljadu dana opsade grada Sarajeva”, kazao je Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor Modula memorije.

"Oni su grupa ljudi koji su u najtežim trenucima za našu zemlju, prepoznali ono što Sarajevo i Bosna jesu i ono što će biti tek u svijetu, nakon što se sve završi", navela je Hana Bajrović-Čardaković, koordinatorica Modula memorije.

Osnovni cilj ovog kulturnog projekta je sačuvati sjećanje na tragičnu prošlost Bosne i Hercegovine. Umjetnost je idealan partner u očuvanju kulture sjećanja, ali i spoju estetike i etike. 

“Ono što je najvažnije svima nama, to je bila naša publika koja je i po najvećem granatiranju dolazila gledati predstave i sve naše programe. Sve je to bio razlog da te 1995., prije nego što je i rat završen, pokrenemo ideju o programu Modula memorije”, istaknuča je Lejla Hasanbegović, producentica Festivala MESS.

Od 1995. godine, u okviru Modula memorije realizirano je oko 200 različitih programa. Tokom godina djelovanja, prošavši kroz različite faze, izrastao je u festival kulture sjećanja koja je važan segment i vlastite kulture sjećanja.

federalna.ba

Modul memorije MESS