Predstavljen novi program festivala MESS 'Dramadžiluk'
(Izvor: Fena/Velija Hasanbegović/ MESS)

Predstavljen novi program festivala MESS 'Dramadžiluk'

Internacionalni teatarski festival MESS od ove godine je bogatiji za novi segment, a riječ je o programu "Dramadžiluk". Ideja je scenskim čitanjima predstaviti recentna djela dramskih pisaca iz BiH i regije. 

Od 2. oktobra, u toku Festivala MESS, a na sceni Kamernog teatra 55 biće izvedena scenska čitanja drama "Tama na rubu grada" autora Darija Bevande iz Bosne i Hercegovine, "Urotnici" koju potpisuju Igor Štiks i Vladimir Arsenijević iz Srbije, još jedan dramski komad iz Srbije će biti predstavljen a u pitanju je "Vrat od stakla" autorice Biljane Srbljanović te drama "Posljednji balkanski vampir" makedonskog autora Dejana Dukovskog.

Posljednji dan "Dramadžiluka" 6. oktobra u 11 sati bit će održan razgovor o temi "Zašto pisati drame" u kojem će učestvovati Almir Bašović, Almir Imširević, Vedrana Božinović, Janko Ljumović, Dragan Komadina i Boris Liješević.

O ideji "Dramadžiluka" danas su na konferenciji za medije govorili direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković, direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić, autor koncepta i selektor programa "Dramadžiluk" Almir Imširević te izvršna producentica programa "Dramadžiluk" Hana Bajrović-Čardaković.

Kreševaljaković je istaknuo da je ideja o javnom čitanju tekstova prisutna više od 10 godine, te da ga raduje što se konačno realizuje.

- Festival MESS pored programa festivala realizuje i Modul Memorije te Mali MESS i Biblioteku MESS, a želja nam je da uspostavimo i novi program koji afirmira dramski tekst, a koji će u narednim godinama postati prepoznatljivi segment teatarskog života u Sarajevu - kazao je on.

Direktor Kamernog teatra 55 koji je partner Festivala MESS u ovom a i drugim programima Senad Alihodžić istaknuo je da mu je zadovoljstvo kao teatarskom radniku, direktoru, glumcu ali i lično što su ove dvije institucije u partnerskom odnosu.

- Drago mi je što je MESS i ove godine u Kamernom teatru. Poveznica MESS-a i Kamernog teatra je sasvim logična i prirodno je da se podržavamo i razvijamo teatarsku scenu, jer želimo publici da ponudimo što kvalitetniji sadržaj. Mi kao bivši studenti znamo kolika je važnost MESS-a, jer nas je on oblikovao u kojem smjeru kao umjetnici želimo da idemo - naveo je Senad Alihodžić.

On je istaknuo da je osnivač i Festivala MESS i Kamernog teatra pa i Pozorišta mladih, "tata tetara" Jurislav Korenić.

Autor koncepta i selektor programa "Dramadžiluk" Almir Imširević kaže da je svjestan da dugo čitanje neće biti nešto što privlači masu ljudi.

- Javno čitanje je možda korak bliže. Ali ja, kao neko ko se bavi dramama, knjigama, pisanom riječju, od čitanja ne odustajem - istaknuo je Imširević naglasivši da smatra da ovaj projekt ima smisla.

Imširević je ovom prilikom zahvalio Festivalu MESS posebno producentici programa "Dramadžiluk" Hani Bajrović-Čardaković.

Bajrović-Čardaković je istakla da su režiju javnih čitanja ponudili iskusnom Alešu Kurtu te mladoj rediteljici Ajli Bešić, a tekstove će čitati glumci sarajevskih pozorišta, kao i oni koji nisu zaposleni.

Ulaz na sve programe "Dramadžiluka" je besplatan a izvodit će se od 2. do 5. augusta sa početkom u 12 sati u Galeriji Gabrijel u Kamernom teatru 55.

Pored javnih čitanja, bit će kreirana online platforma na kojoj će se arhivirati svi dramski tekstovi koji budu prijavljeni za "Dramadžiluk", a koja će teatarskim radnicima i umjetnicima služiti za umrežavanje.

federalna.ba/Fena

program "Dramadžiluk"