videoprilog Aldine Smajić (Federacija danas)

Predstavljen Izvještaj o učincima provedbe Strategije suprotstavljanju trgovini ljudima u BiH

Uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, kroz program podrške zaštiti ljudskih prava, predstavljen je Izvještaj o učincima provedbe Strategije suprotstavljanju trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini. Analiza razmatra pravni i institucionalni okvir, kao i okvir politika djelovanja u BiH.

Još 2019., u Izvještaju američkog državnog sekretarijata, naša zemlja svrstana je, u kontekstu trgovine ljudima, u kategoriju 2 zemalja - koje su na listi promatranja, što je zabrinjavajuće. U narednom periodu mogli bismo ići i niže, odnosno postati zemlja koja ima najslabiji nivo borbe protiv trgovine ljudima. Stoga, Strategija suprotstavljanja trgovini ljudima definira politike i mjere koje sprečavaju ovakvo krivično djelo.

„Pravac u kojem bismo mogli ubuduće raditi i definisati s tim u skladu našu strategiju jeste pitanje uključivanja preživjelih žrtava trgovine ljudima u aktivnosti borbe protiv trgovine ljudima i na strateškom i na političkom i na operativnom nivou. To je pitanje koje se pojavilo kroz regionalni projekat na Zapadnom Balkanu koji je implementirao GIZ“, kazao je Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH.

Direktor programa USAID Inspire Jasmin Bešić podsjetio je kako Vladi SAD-a borba protiv trgovine ljudima vrlo značajna i u Bosni i Hercegovini: „Znate i za izvještaj koji svake godine radi State Department i u okviru toga je i izrada i evoluacije i nove strategije također značajna“.

Konsultantska kuća CEDES iz Sarajeva imala je veliku odgovornost na izradi Evaluacije provedbe strategije, koju i pored poteškoća, uspješno realizuje.

„Da se utvrdi efikasnost i efektivnost, primarno efektivnost pa onda efikasnost u provedbi - i da se sumiraju rezultati i daju određene preporuke kao ulazni element za ovaj proces izrade novog strateškog dokumenta“, ističe Haris Ćatić, predstavnik konsultacijskog tima CEDES.

Na sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 9. novembra usvojen je prijedlog okvirnih smjernica za implementaciju UN-ovih načela za period od 2021. do 2025. godine. Ovom važnom prekretnicom, BiH napravila je ključni korak u promovisanju okruženja, čiji je cilj zaštita i poštivanje ljudskih prava kao i sprečavanje trgovine ljudima.

federalna.ba

Trgovina ljudima