videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

Predstavljamo Ismaila Zolotu, mladu sportsku nadu iz Travnika

Da su sportisti među najboljim ambasadorima naše države, te da je sportskoj javnosti i svijetu predstave na najbolji način, uvjerili smo se bezbroj puta. Kao i u činjenicu da naša zemlja obiluje brojnim talentima kojima samo treba pružiti priliku. U nastavku predstavljamo mladu sportsku nadu, petnaestogodišnjeg Ismaila Zolotu iz Travnika. Ovaj uspješni karatista naredne će sedmice svoje sportske vještine pokazati na jednoj od najvećih karate smotri, Svjetskoj ligi mladih na Kipru.

Kada pomislimo da su moderne tehnologije i virtuelni svijet među mladima uzele primat nad tradicionalnim vještinama, razuvjere nas talenti koji svojim uspjesima i trudom, ruše stereotipe. Među njima je Ismail, iza kojeg su kilometri koje svakodnevno prelazi od svog udaljenog Bijelog Bučja nadomak Travnika do treninga i škole, kako bi živio svoj san.

"Ja zaista uživam u karateu kao sportu, sva ta dešavanja, treninzi, takmičenja, druženja i upoznavanje novih prijatelja čine moj život. I svima bih preporučio da se bave barem nekim sportom. Puno je korisnije od društvenih mreža", kaže Ismail.

"Ismail je jako dobar takmičar, sjajan dječak, dobar učenik, zaista može biti uzor mladim ljudima. Dječak koji svaki dan trenira, putuje 20 kilometara do sale, 10 kilometara do škole i tako nazad. Zaista možemo biti svi ponosni na njega", istakao je trener Karate kluba Vezir Turbe Travnik Arnes Selman

Trud ovog petnaestogodišnjeg učenika prvog razreda travničke medrese rezultirao je brojnim osvojenim medaljama federalnih, državnih, balkanskih i međunarodnih prvenstava.I kaže, njegovo vrijeme tek dolazi.

"Jedna od najznačajnijih medalja za mene je prvo mjesto sa balkanskog prvenstva prošle godine, koju sam osvojio u kategoriji kadeta do 52 kilograma", priča Ismail.

Inače, u klubu koji u proteklih sedam godina okuplja više od 250 mladih, od pionira do seniora, kažu da je uz fudbal, karate posljednjih godina postao jedan od najmasovnijih sportova. Naročito od njegovog ulaska u olimpijsku porodicu. Iako su za velike priče potrebna i veća finansijska sredstva, kojima se oni baš ne mogu pohvaliti, ističu ipak dobre rezultate.

"Karate klub Vezir je iznjedrio preko 20 reprezentativaca BiH, osvajači smo balkanskih medalja, međunarodnih medalja, medalja sa najjačih takmičenja u Evropi", naglašava Selman.

Medalju očekuju i sa takmičenja koje će naredne sedmice biti održano na Kipru, na kojem će više od 1.600 takmičara iz 51 države predstaviti najbolje što znaju. Među najboljima iz cijelog svijeta, uz još 15 svojih vršnjaka, boje BiH branit će i Ismail.

"Mislim da se kroz sport najbolje može predstaviti svoja država, svoj grad. Ja sam jedini iz svog kluba koji nas predstavlja na ovom takmičenju, potrudit ću se i nadam se ako Bog da dobrom rezultatu."

federalna.ba

Ismail Zolota Karate klub Vezir Turbe Travnik