Predstavlja li Macron 24. juna ideju o "Evropskoj političkoj zajednici"?
(Izvor: EU)

Predstavlja li Macron 24. juna ideju o "Evropskoj političkoj zajednici"?

Konferencija na visokoj razini o zapadnom Balkanu održat će se 24. juna 2022. u Bruxellesu, a poklopit će se s drugim danom planiranog zasjedanja Evropskog vijeća od 23. do 24. juna. Konferencija će se održati na razini šefa države/čelnika vlada i okupit će 27 država članica EU, šest partnera Zapadnog Balkana i predstavnike institucija EU.

Izvori portala European Western Balkans  potvrđuju da konkretni dogovori za konferenciju na visokoj razini još nisu potvrđeni na političkoj razini i da postoje samo ograničene informacije o njezinom kontekstu. Na temelju ograničenih informacija, konferencija na visokoj razini usredotočit će se na tri prioritetna područja: energiju, mlade i sigurnost.

U međuvremenu, očekuje se da će francuski predsjednik Emmanuel Macron čelnicima EU-a predstaviti svoj prijedlog “Evropske političke zajednice”, koji je najavio u govoru 9. maja. Macron je u međuvremenu pojasnio da prijedlog nije zamjena za članstvo u EU trenutačnih zemalja kandidata. Još uvijek nije jasno hoće li i ova tema biti dio rasprave s čelnicima Zapadnog Balkana.

Ovu konferenciju o zapadnom Balkanu pod francuskim predsjedavanjem ne treba miješati sa sljedećim summitom EU-a i zapadnog Balkana koji će se organizirati pod češkim predsjedavanjem u drugoj polovici 2022.

Redovni summiti EU-Zapadni Balkan okupljaju čelnike zemalja članica EU-a i šest zemalja Zapadnog Balkana, uz sudjelovanje predsjednika Evropskog vijeća i Evropske komisije. Deklaracija posljednjeg summita koji je održan u Sloveniji u oktobru 2021.

federalna.ba/europeanwesternbalkans.com

konferencija EU Zapadni Balkan
Pedro Sanchez Španija Zapadni Balkan
0 29.07.2022 08:30
ministri energetike EU smanjenje potražnje za gasom
0 26.07.2022 13:06
Pedro Sanchez Španija Zapadni Balkan
0 25.07.2022 14:07