Predstave NP Sarajevo danas gostuju u Zagrebu i Subotici
(Izvor: NP Sarajevo/Velija Hasanbegović)

Predstave NP Sarajevo danas gostuju u Zagrebu i Subotici

Narodno pozorište Sarajevo danas će imati dva gostovanja - u Hrvatskoj i Srbiji. U zagrebačkoj Gavelli, nakon dvije godine, premijerno će biti izvedena predstava 'Što na podu spavaš' autora Darka Cvijetića, u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića, dok će predstava 'Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice' autora i režisera Harisa Pašovića biti izvedena na Međunarodnom festivalu 'Desiré Central Station 2023' koji se održava u Subotici pod sloganom 'Hit Me Baby Final Time'.

Zagrebačka premijera predstave 'Što na podu spavaš' bit će upriličena večeras sa početkom u 20 sati u zagrebačkoj Gavelli. 'Što na podu spavaš' je koprodukcijski projekt Narodnog pozorišta Sarajevo, Scene MESS, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

U predstavi igraju Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.

Dramatizaciju potpisuju Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave. Dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografkinja je Marijela Hašimbegović. Kostimska rješenja uradila je Marita Čopo, autorica muzike je Irena Popović Dragović, dok je saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Prva repriza zakazana je za utorak, 21. novembar.

- Za ljubitelje teatarske umjetnosti, predstava 'Što na podu spavaš' bit će izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo u januaru 2024. godine - najavljeno je. 

Na 'Desiré Central Station 2023' - 'Hit ME Baby Final Time' u Subotici večeras će biti izvedena dramska predstava 'Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice' autora i režisera Harisa Pašovića.

U predstavi igraju Mirjana Karanović, Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković. Predstava počinje u 19 sati.

Scenografiju su uradili Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj Džudža. Kompozitor je Dino Šukalo i Studio 'Modra rijeka'; dizajn svjetla Branislav Milinković; video art: Dino Hujić; direktor fotografije je Alen Alilović; video produkcija: Source production.

- 'Desiré Central Station' je međunarodni festival savremene pozorišne produkcije, umjetnika regije i Evrope, koji se već 15. godinu održava u Subotici (Srbija). Proteklih godina festival je stasao u međunarodno i regionalno priznat festival, zahvaljujući specifično selektovanom programu. Repertoar Desiré festivala je svojstven i jedinstven među ostalim festivalskim programima u regionu. Publika ima mogućnost da bude dio produkcija i umjetnika, koji su značajni na evropskoj/međunarodnoj savremenoj pozorišnoj sceni - saopoćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo. 

“Marlene Dietrich - Pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa BNP Zenica.

federalna.ba/Fena

gostovanje predstava