Predstave HNK Mostar 'Gnijezdo' i 'Noć s Aleksom' očarale šibensku publiku
(Izvor: Fena/HNK Mostar)

Predstave HNK Mostar 'Gnijezdo' i 'Noć s Aleksom' očarale šibensku publiku

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Mostaru gostovalo je u HNK u Šibeniku s dvije predstave u povodu 154. obljetnice šibenskog kazališta.

"Noć s Aleksom" i "Gnijezdo" potpuno su očarali šibensku publiku i još jednom dokazale kako HNK Mostar svojom promišljenom repertoarnom politikom stvara uspješnice koje oduševe publiku gdje god da igraju, priopćeno je iz Kazališta.

"Iskoristio bih priliku i zahvalio HNK-u Mostar zato što je došlo u Šibenik proslaviti rođendan naše kuće s ove dvije predstave, poglavito 'Gnijezdom' koje ima poveznicu sa Šibenikom jer je redateljica Marina Petković Liker Šibenčanka. Kao prvom čovjeku kuće i kao umjetniku neopisiva mi je čast i zadovoljstvo što smo imali priliku vidjeti jedan kazališni čin koji izlazi iz okvira običnog dramskog pisma i standardne dramske predstave. Vjerujem kako će te misli nositi svatko od ovih ljudi koji su večeras bili u publici", kazao je ravnatelj HNK u Šibeniku Jakov Bilić.

Glumica i nacionalna prvakinja Drame HNK-a Zagreb Nina Violić napisala je u svojoj poruci glumačkom ansamblu predstave "Noć s Aleksom" da je jako sretna što je imala mogućnost pogledati predstavu u Šibeniku.

"Dragi Mostarci, potpuno ste me ganuli najviše tom divljom srećom kojom zračite dok igrate i tim nekim zanosom prekrasnim, punim ljubavi i strasti, a to je ono nešto zbog čega obožavam kazalište i zbog čega me je kazalište i uzelo u životu. Plus još Šantićevi stihovi i taj ludi bend koji ne prestaje i daje cijeloj predstavi neki ritualni šamanski moment, tako da sam stalno plakala i smijala se, ali dobro, to možda ipak više govori o meni, pa bolje da se koncentriram na vas", napisala je Violić.

Izvedba "Gnijezda" bila je na sam rođendan kazališta, 29. siječnja.

"Drago mi je što sam prevalio 350 kilometara kako bih došao u Šibenik pogledati ovu predstavu. Meni je dirljiv način na koji Marina, uz vrhunsku izvedbu svih glumica i glumaca, gradi taj neposredni univerzum koji se tiče svih nas i koji u toj strukturi postepeno komunicira malim segmentima u kojima smo svi ranjivi, kao što su obiteljski odnosi. Ono što mi se najviše sviđa je što Marina gradi kazalište nade i empatije, kazalište koje polako i oprezno budi ono dobro u čovjeku i na tome sam zahvalan", kazao je redatelj, koreograf i izvođač Matija Ferlin.

federalna.ba/Fena

pozorišna predstava