videoprilog Jovane Sando (Dnevnik 2)

Predstava Što na podu spavaš na zatvaranju ovogodišnjeg MESS-a

A zatvara se i ovogodišnji MESS - predstavom Što na podu spavaš, autora Darka Cvijetića, prema njegovom istoimenom romanu. Jedina razlika je što, u odnosu na roman, predstava posmatra cjelokupnu životnu priču iz ugla pisca.

Kroz predstavu je stvoren mozaik uloga i događaja pomoću kojih se kreira svijet ovog romana i oživljava na mnoštvo načina. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Scene MESS, Gradskog dramskog pozorišta ''Gavella'' i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

“Mi smo udružili snage, sve četiri pozorišne kuće da napravimo jednu veliku koprodukciju, jer je to neko opredjeljenje svih nas za stolom da što je moguće više u našem radu i kreativno pokušamo da odgovorimo na neke izazove našega vremena, ali čini mi se na onim temama koje su nas u proteklim vremenima više razjedinjavale, a manje nas spajale, a to su, ipak, teme naše bliske prošlosti”, kazao je Dino Mustafić, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kako je autor Cvijetić dao sebe u potpunosti, i u izradi romana i izvođenju predstave, ona za njega predstavlja mnogo više od umjetnosti. U samoj realizaciji ne krije to da je zbunjen, preplašen, ali i beskrajno ponosan na uspjeh svog romana koji je pokrenuo maštu režiseru Kokanu Mladenoviću.

“Priča o tim dječacima, koji su doista bili samo dječaci sa 18 i 19 godina, koji nisu uopće shvaćali što se doista oko njih događa i kakva se velika ruševina Jugoslavije obrušila na njih. Ta tragedija je morala biti zapisana i ne samo što je to tragedija mog brata već hiljade mladića koji su to prošli i da je na neki način trebalo to zaustaviti i ne dozvoliti vječnosti da to proguta”, kazao je Cvijetić.

Premijernim prikazivanjem ove predstave 9. oktobra zatvara se ovogodišnji festival MESS, nakon čega će uživaoci pozorišne umjetnosti imati mogućnost pogledati pomenutu predstavu i dva dana nakon zatvaranja.

federalna.ba

Darko Cvijetić Što na podu spavaš MESS
Što na podu spavaš Sterijino pozorje Darko Cvijetić Kokan Mladenović
0 03.06.2023 18:38
Što na podu spavaš Festival bh. drame Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 22. festival bh. drame Zenica 2023
0 22.05.2023 21:57
Modul memorije MESS
0 17.03.2023 19:58