videoprilog Fatime Memić (Dnevnik 2)

Predstava odigrana, publika poznata

Predstava je odigrana, a publika poznata. Pred zgradom Suda Bosne i Hercegovine podrška Dodiku. Najavljeni kao boračka udruženja iz RS-a, no sudeći po slici, više su to stranačke kolege, gradonačelnici, načelnici, direktori, vršitelji javnih funkcija, ministri i svi oni kojima su Dodik i SNSD dali fotelju i funkciju. Tačnije, oni koji plaće primaju iz državnog aparata zahvaljujući stranci na čijem čelu je Milorad Dodik. 

Tako su uz malobrojne predstavnike boračkih udruženja iz RS-a - brojniji borci bili oni drugi. Oni koji se bore za opstanak na budžetu državnih institucija. Uz Dodika uvijek, u dobru i u zlu, po poznatoj matrici. Prvo pred zgradom, zatim u sudnici. No, tu bez kamera. Iz nekoliko ispunjenih sudnica podrška. Ovacije za odbranu i osumnjičenog, zvižduci za predmetne tužioce, sudiju i strance.

“Još jedna lakrdija u režiji Suda Bosne i Hercegovine. Očekujem da se lakrdija što prije završi. Da završimo sa ovim jer ovo definitivno ugrožava sigurnost Bosne i Hercegovine, ugrožava opstanak Bosne i Hercegovine”, prokomentirao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (DNS).

Bosne i Hercegovine ili Republike Srpske - ni sami više nisu sigurni. Pa su suđenje Dodiku i Lukiću - od suđenja svim ljudima u RS-u i ovom entitetu proširili na suđenje državi Bosni i Hercegovini i Ustavu.

“Ovo je suđenje Bosni i Hercegovini, ovo je suđenje demokratiji, suverenitetu, ovo je protektorat. Očekujem da ovaj sud podigne optužnicu protiv svih zvaničnika RS-a jer ne poštuju Christiana Schmidta”, kazao je Radovan Višković, premijer RS-a (SNSD).

“Ovo je suđenju Ustavu Bosne i Hercegovine, ovo je suđenje Bosni i Hercegovini, sa političkom manifestacijom da se ovdje pojavljuje predsjednik RS-a i pokrenuto je od onih koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini”, dodala je Željka Cvijanović, članica Predsjeništva Bosne i Hercegovine (SNSD).

Državu i Ustav brane u zavisnoti od svojih interesa, plate redovno primaju a da ne brane interese svih građana Bosne i Hercegovine, jer upravo zbog njihovih blokada na čekanju su reformski zakoni.

“Montirani politički proces predsjednika Dodika, koji je legitimno izabran, sigurno će ostavljati određene posljedice na rad institucija Bosne i Hercegovine”, poručio je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (SNSD).

U tom duhu podsjećamo da državni ministar Košarac za ovu funkciju dobija platu od 5.881 KM iz budžeta države Bosne i Hercegovine, a njegove kolege u prosjeku isto toliko. Zato ne čudi bezuslovna podrška. Zaboravljaju da su na kraju priče glavni sponzori građani Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Milorad Dodik Sud BiH