Predstava "Majka" ponovo na sceni Kamernog teatra 55
(Izvor: Kamerni teatar 55)

Predstava "Majka" ponovo na sceni Kamernog teatra 55

Na sceni Kamernog teatra 55, večeras  28. i  29. septembra ponovo će biti odigrana predstava Majka. Rađena je  prema tekstu Floriana Zellera, a u režiji Dine Mustafića.

Glumačku postavu ćine Tajana Šojić, Davor Domazet, Elma Juković, i Mehmed Porča. Dramaturgju potpisuje Stela Mišković, scenografiju i kostimografiju Adisa Vatreš Selimović a muziku Irena Popović Dragović.

Florian Zeller se bavi univerzalnom temom porodice, a predstava na inovativan dramaturški način otvara pitanja životnih strahova, tegoba i frustracija kojima smo izloženi. Istovremeno je riječ i o ličnoj predstavi junakinje koja je paradigma žene u savremenom svijetu. Porodica joj je bila prostor života, a onda nastupa sindrom "praznog gnijezda" i ona ostaje sama-navodi se u press materijalu Kamernog teatra 55.

Uoči premijernog izvođenja predstave, koja je upriličena  1. juna ove godine, reditelj Mustafić je za  rekao:

"Ovo je bio zanimljiv umjetnički poduhvat, a probe koje smo imali otkrivale su nam zbog čega je Zeller danas jedan od najizvođenijih pisaca u svijetu. On je otvorio teme koje se tiču naše intime i koje na intrigantan spisateljski način propituje univerzalne teme iz savremene perspektive. Cilj nam je da se u pozorištu progovori o društveno neprihvaćenim temama kao što su: suicid, razvod, mentalne bolesti, pozicija žene u porodici, dječija perspektiva na turbulentni svijet, starenje i smrt"- istakao je Mustafić.

"Društvo funkcioniše u savršenom, licemjernom neskladu. Sve dok ne dođemo do fenomena Majke. Kako u biološkom, tako i u socijalnom smislu, ovaj fenomen se opire svim konvencijama, stegama, emotivnim ograničenjima i kalupima. Majku ne možemo da smjestimo, da uokvirimo, da ukrotimo. Od kad postane, majka pripada djetetu. Bespogovorno i potpuno" -rekla je povodom premijere  dramaturginja Stela Mišković.

Glavna glumica u predstavi "Majka" Tatjana Šojić ističe da je stvaranje predstave uvijek čarobanb čin, ali nikada nije jednostavan posao, no za nju je ovaj put bilo važno da je Mustafić režiser koji je naoružan strpljenjem.

"Dino Mustafić umije da obezbijedi atmosferu povjerenja i nikad ne iznevjeri " - rekla je Šojić.

Predstava "Majka"  zapravo je dio tetaraske trilogije  "Sin", "Majka", "Otac" . Sva tri projekta su rađena pod rediteljskom palicom Dine Mustafića. 

Kompletna trilogija,kako je rečeno na press konferenciji uoči premijere, bavi se porodičnim odnosima, čestim iluzijama i greškama, izazivanjem osjećaja krivice, straha, otuđenosti, čežnje za bliskošću, brige i ljubavi.

"U pitanju je prava umjetnička gozba i tekst koji zahtijeva mentalnu i fizičku kondiciju jer je tu veliki broj sličnih običnih rečenica bez velikih misli, ali koje se ponavljaju čak u različitim situacijama iz potpuno drugačijih odnosa.

U teatru ne volim teme koje su samo reprodukcija života. Kamerni teatar je specifičan scenski prostor koji otvara mogućnost da gledalac osjeti emotivne vibracije kada pozorište postaje sinteza života, a ne njegova puka imitacija. To je razlog zašto sam se odlučio da u kamernom teatarskom prostoru postavim 'familijarnu trilogiju' znamenitog francuskog pisca Floriana Zelera kojeg britanski Gardijan karakteriše 'najuzbudljivijem piscem današnjice" - kazao je u razgovoru za Fenu povodom predstojeće premijere Dino Mustafić.. 

federalna.ba

pozorišna predstava