videoprilog Nisrin Kršlak (Federacija danas)

Predstava 'Bladi Mun' na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Dramska predstava Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica "Bladi Mun" rađena po tekstu i u režiji Ane Đorđević, večeras će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta u okviru saradnje dvije pozorišne kuće.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istako je značaj povezivanja i saradnje pozorišta u reginu. Istakavši da sa Crnogorskim narodnim pozorištem imaju izuzetnu saradnju, Mustafić je najavio da će u narednoj godini vjerovatno dva pozorišta imati i koprodukcijsku saradnju.

Zorana Kralj iz Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica također je istakla da dva pozorišta imaju dugogodišnju saradnju, te podsjetila da je Narodno pozorište Sarajevo na početku obilježavanja 100 godina rada s predstavom “Protekcija” gostovalo u CNP.

-Nadamo se budućoj saradnji. Za nas je važno što Narodno pozorište Sarajevo može da gostuje ne samo sa dramskim nego i sa operskim i baletskom predstavama. To su programski segmenti koje mi nažalost nemamo. S druge strane, za nas je važno da gostujemo u drugim sredinama - kazala je Zorana Kralj

Autorica predstave "Bladi Mun” Ana Đorđević kazala je da je gostovanje ove predstave u Sarajevu važno i za sami predstavu, a i za nju lično.

U predstavi igraju: Kristina Stevović Obradović, Aleksandar Gavranić, Sanja Vujisić, Nikola Perišić, Maša Božović, Filip Đuretić, Stevan Vuković i Branka Otašević.

Predstava “Bladi Mun” je premijerno izvedena u decembru prošle godine. Ideja predstave se temelji na ideji filma “Savršeni stranci” u kojem se sedmoro, a verziji Ane Đorđević osmoro, prijatelja sastaje na večeri kako bi gledali pomračenje mjeseca  “Bladi mun”,

Dramaturg je Stefan Bošković, kostimografkinja Svetlana Cvijanović, scenografkinja Ljubica Petrović.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić na pres-konferenciji se osvrnuo i na aktivnosti Pozorišta, kad je riječ o gostovanjima i učešćima na festivalima.

Mustafić je, između ostakog, istaknuo da će NPS sa predstavom “Car Edip “ gostovati na internacionalnom teatarskom festivalu antičke grčke drame na Kipru, kao i da će nakon višedecenijskog odsustvovanja Narodno pozorište Sarajevo učestvovati u takmičarskom djelu programa “Sterijnog pozorja u Novom Sadu s predstavom “Protekcija”. Sa ovom predstavom NPS će učestvovati i na Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu, te na Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska”.

Narodno pozorišta Sarajevo je također gostovalo i u Beogradu, Somboru, Bjelovaru, Osijeku. A planirana su i brojna druga gostovanja u regiji i šire. Između ostalog, u Prizrenu, Ljubljani, Mariboru, Slavonskom Brodu, Barseloni, Sofiji, Bartislavi, Istanbulu, Ankari...

federalna.ba/Fena

Narodno pozorište Sarajevo Bladi Mun Ana Đorđević
Sarajevo performans Together Narodno pozorište Sarajevo art festival ZVRK Jasmina Prolić
0 26.06.2022 19:17
kosa Narodno pozorište Sarajevo
0 24.06.2022 22:15
Narodno pozorište Sarajevo NPS Bijela tabija
0 24.06.2022 20:29
Superar Narodno pozorište Sarajevo
0 17.06.2022 21:05
Superar Hor Bečkih dječaka Narodno pozorište Sarajevo
0 16.06.2022 21:30
Bordel Eden Narodno pozorište Sarajevo
0 08.06.2022 13:09