Predsjedništvo SDP BiH: Rušitelji države idu iz poraza u poraz, u oktobru pozitivni zaokret

Predsjedništvo SDP BiH: Rušitelji države idu iz poraza u poraz, u oktobru pozitivni zaokret

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) pozdravljena je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom su, kako se navode u saopćenju za javnost, osigurana sredstva potrebna za održavanje izbora i trajno onemogućene ucjene i blokade finansiranja izbornog procesa.

- Jako je važno da visoki predstavnik zadrži proaktivan pristup u korištenju ovlaštenja, kako bi zaštitio pravni poredak države. Posebno ohrabrujućom je ocijenjena i paralelna aktivnost Sjedinjenih Američkih Država, koje su na crnu listu uvrstili Marinka Čavaru i Alena Šeranića zbog podrivanja ustavnog poretka i blokade državnih institucija. Postupci međunarodne zajedince su dokaz da je politika HDZ-a i SNSD-a prokazana i da su demokratske sile spremne poduzeti odlučne korake na suzbijanju štetnog djelovanja ove osovine, podržane i od Putinovog režima u Rusiji.

Jučer održana sjednica NSRS, s ambasadorom agresorske Ruske Federacije u glavnoj ulozi, doživjela je neuspjeh, te je predstavljala klasično „zamazivanje očiju“ građana tog entiteta, suočenog s političkom blokadom i potpunim porazom rušilačke huškačke politike - navodi se.

Predsjednik SDPBiH izvjestio je prisutne o nedavnoj posjeti Bundestagu i susretu sa zastupnicima iz reda vladajućeg SPD-a koji su dali podršku SDP-u u nadolazećim izborima, te Denisu Bećiroviću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH.

- Prenesene su pozitivne poruke prijatelja iz SPD-a, koji su u svoju agendu djelovanja prema Bosni i Hercegovini integrirali stavove i sugestije SDP-a iznesene u intenzivnoj međusobnoj korespondenciji u proteklim mjesecima - navodi se.

Predsjedništvo je razmatralo pripremne aktivnosti za nadolazeće opće izbore. Pozitivni trendovi i rast podrške SDP-u BiH, te Denisu Bećiroviću kao jedinstvenom kandidatu opozicije za člana Predsjedništva BiH, pokazuju da su građani Bosne i Hercegovine spremni da na općim izborima izaberu novu politiku planskog djelovanja na zaštiti interesa države koja uživa podršku kako u domaćim, tako i u međunarodnim krugovima.

Članovi Predsjedništva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, prije početka današnje sjednice, odali su počast nedavno preminuloj članici Predsjedništva Segmedini Srni-Bajramović, čija iznenadna smrt predstavlja nenadoknadiv gubitak za čitav SDPBiH.

federalna.ba/Fena

SDP BiH