Predsjedništvo BiH primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o implementaciji PCRS-a

Predsjedništvo BiH primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o implementaciji PCRS-a

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o implementaciji Sistema spremnosti sposobnosti za mirovne operacije Ujedinjenih nacija (United Nations Peacekeeping Capability Readiness System – PCRS).

Ministarstvu odbrane BiH data je saglasnost da, u skladu s procedurama Ujedinjenih nacija, uputi verbalnu notu sa opisom doprinosa, usaglašenu organizacijsko-formacijsku strukturu snaga, sa listom glavne opreme i listom sposobnosti samoodrživosti jedinica za doprinos PCRS-u.

Zadužilo je Ministarstvo odbrane BiH da, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova BiH, preduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi deklariranja navedenih jedinica kroz PCRS i stvaranja uslova za njihovo eventualno upućivanje u mirovne operacije Ujedinjenih nacija, po donošenju Odluke Predsjedništva BiH, a u skladu sa zakonski definiranim procedurama.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o provođenju bilateralnih sporazuma o trgovinskoj i/ili ekonomskoj saradnji, trgovinskih i sporazuma o slobodnoj (preferencijalnoj) trgovini koje je zaključila BiH sa drugim državama.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv upućen članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću za zvaničnu posjetu Kraljevini Belgiji u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i termin audijencije kod kralja Filipa 25. marta ove godine.

Također, Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za prisustvo otvaranju Olimpijskih igara, koje će biti održano u Parizu, 26. jula ove godine.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključak u kojem od Ministarstva vanjskih poslova BiH traži da u roku od sedam dana dostavi kompletnu informaciju o statusu projekta „Unapređenje uslova školovanja u osnovim školama u Republici Srpskoj kroz nabavku minibusa za prijevoz učenika“. Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da projekt sa cjelokupnom dokumentacijom proslijedi Ambasadi Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju nekoliko sporazuma, između ostalog, Sorazuma o finansiranju za Interreg VI-A IPA Program prekogranične saradnje Hrvatska - BiH - Crna Gora za period 2021-2027. godina između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i BiH koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH;  Sporazuma između Republike Hrvatske, BiH i Crne Gore o provođenju Programa Interreg VI-A IPA Hrvatska - BiH i Crna Gora za period 2021-2027. godina između Republike Hrvatske koju predstavlja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Crne Gore koju predstavlja Ministarstvo evropskih poslova.

Također, donijelo je odluke o prihvatanju: Sporazuma o finansiranju za Interreg VI-B IPA Jadransko-jonskog programa (ADRION) za period 2021-2027. godina između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Republike Italije koju predstavlja regija Emilia – Romagna; Sporazuma o finansiranju za Interreg VI-B Program EURO MEDITERRANEAN (EURO MED) za period 2021-2027. godina između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i BiH koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH i Republike Francuske koju predstavlja francuska regija Provansa - Alpi - Azurna obala, kao i Sporazuma između Republike Srbije i BiH za IPA III Program prekogranične saradnje „Srbija - Bosna i Hercegovina“ za period 2021- 2027. godina.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje nekoliko memoranduma i sporazuma.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Globalnoj konvenciji o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija.

Usvojilo je Izvještaj Ministarstva pravde BiH o radu Komisije za pomilovanje za period januar-decembar 2023. godine.

Predsjedništvo BiH će, u skladu sa članom 20. Zakona Bosne i Hercegovine o pomilovanju (Službeni glasnik BiH, broj: 93/05), obavijestiti Parlamentarnu skupštinu BiH o odlukama o pomilovanju donesenim tokom prethodne godine - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
Predsjedništvo BiH Elmedin Konaković Kosovo
0 24.04.2024 20:46
Predsjedništvo BiH Kosovo Denis Bećirović Željko Komšić Željka Cvijanović Vijeće Evrope
0 23.04.2024 19:02
Viktor Orbán Predsjedništvo BiH
0 04.04.2024 20:14
Predsjedništvo BiH Brisel dijaspora
0 27.03.2024 12:38
Denis Bećirović Christian Schmidt Predsjedništvo BiH
0 19.03.2024 16:46