Predsjednik Svjetske banke upozorio na stagflaciju i recesiju u Evropi
(Izvor: EPA/ROBERT GHEMENT)

Predsjednik Svjetske banke upozorio na stagflaciju i recesiju u Evropi

Globalnoj proizvodnji energije mogu biti potrebne godine da se diverzifikuje od Rusije, produžavajući rizik od stagflacije, upozorio je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Stagflacija je stanje ekonomije koje karakteriše opšti skok cijena (inflacija) i porast nezaposlenosti uz pad proizvodnje.

Govoreći na kalifornijskom univerzitetu Stanford, David Malpass je u srijedu rekao da je vjerovatnoća recesije u Evropi porasla zbog slabosti eura i visoke inflacije, što je dodatno ograničilo dugoročne izglede za rast eurozone.

"Zemlje u razvoju suočavaju se s izuzetno izazovnim kratkoročnim izgledima koji su oblikovani porastom cijena hrane, đubriva i energije, rastom kamatnih stopa i kreditnim rasponima, depresijacijom valute i odlivom kapitala", rekao je.

Dodao je da naglo usporavanje globalnog rasta koje se produbljuje u globalnu recesiju predstavlja opasnost za zemlje u razvoju.

"Ako trenutna fiskalna i monetarna politika postane nova normalnost, to implicira veliku apsorpciju globalnog kapitala naprednih vlada, produžavajući nedovoljna ulaganja u zemlje u razvoju i ometajući budući rast", rekao je Malpass.

federalna.ba/AA
Svjetska banka stagflacija
MMF Svjetska banka klimatske promjene suše
0 30.08.2023 14:39
Ajay Banga Svjetska banka
0 03.05.2023 19:59
Svjetska banka Federalni radio
0 25.04.2023 18:04
Svjetska banka ekonomije izvještaj
0 25.04.2023 11:24
Senad Softić Centralna banka Bosne i Hercegovine MMF Svjetska banka Washington
0 16.04.2023 10:56