Predsjednik Svjetske banke upozorio na stagflaciju i recesiju u Evropi
(Izvor: EPA/ROBERT GHEMENT)

Predsjednik Svjetske banke upozorio na stagflaciju i recesiju u Evropi

Globalnoj proizvodnji energije mogu biti potrebne godine da se diverzifikuje od Rusije, produžavajući rizik od stagflacije, upozorio je predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Stagflacija je stanje ekonomije koje karakteriše opšti skok cijena (inflacija) i porast nezaposlenosti uz pad proizvodnje.

Govoreći na kalifornijskom univerzitetu Stanford, David Malpass je u srijedu rekao da je vjerovatnoća recesije u Evropi porasla zbog slabosti eura i visoke inflacije, što je dodatno ograničilo dugoročne izglede za rast eurozone.

"Zemlje u razvoju suočavaju se s izuzetno izazovnim kratkoročnim izgledima koji su oblikovani porastom cijena hrane, đubriva i energije, rastom kamatnih stopa i kreditnim rasponima, depresijacijom valute i odlivom kapitala", rekao je.

Dodao je da naglo usporavanje globalnog rasta koje se produbljuje u globalnu recesiju predstavlja opasnost za zemlje u razvoju.

"Ako trenutna fiskalna i monetarna politika postane nova normalnost, to implicira veliku apsorpciju globalnog kapitala naprednih vlada, produžavajući nedovoljna ulaganja u zemlje u razvoju i ometajući budući rast", rekao je Malpass.

federalna.ba/AA
Svjetska banka stagflacija
Svjetska banka Zapadni Balkan ekonomski oporavak
0 24.10.2022 11:58
Mostar MMF Svjetska banka
0 16.09.2022 17:55
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija Međunarodni monetarni fond Svjetska banka
0 14.09.2022 17:11