Predsjednik Šri Lanke nastavio bijeg, sa Maldiva otišao u Singapur
(Izvor: Reuters)

Predsjednik Šri Lanke nastavio bijeg, sa Maldiva otišao u Singapur

Predsjednik Šri Lanke Gotabaya Rajapaksa sa Maldiva je otputovao za Singapur, rekli su danas zvaničnici aerodroma u Maleu. Rajapaksa je jučer pobjegao iz Šri Lanke samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da se povuče s funkcije, usred ekonomske krize koja je izazvala nestašice hrane i goriva.

Predsjednik, njegova supruga i dva tjelohranitelja, otputovali su prvo u glavni grad Maldiva, odakle su danas avionom kompanije Saudija nastavili za Singapur.

Višemjesečne demonstracije u Colombu su kulminirale u subotu kada su demonstranti upali u rezidencije i kancelarije predsjednika i premijera. Rajapaksa je pristao da podnese ostavku pod pritiskom. Premijer Ranila Wickremesinghe rekao je da će se povući kada bude uspostavljena nova vlada.

Jedna osoba je umrla, a 84 su ozlijeđene nakon protesta koji su u srijedu potresli glavni grad Šri Lanke Colombo, rekli su bolnički dužnosnici. 26-godišnji muškarac preminuo je od poteškoća s disanjem nakon što su policijske snage upotrijebile suzavac na demonstrante.

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe imenovan je vršiteljem dužnosti predsjednika nakon što je predsjednik Gotabaya Rajapaksa pobjegao iz zemlje. No ta je odluka izazvala daljnje proteste koji su zahtijevali da i on podnese ostavku.

Bolnički dužnosnici Nacionalne bolnice u Colombu rekli su da su ozljede zadobili demonstranti koji su bili ispred ureda premijera, kao i oni koji su bili ispred parlamenta kasnije navečer. Policija je ispalila suzavac na demonstrante koji su pokušali razbiti vrata ureda premijera u Colombu, prije nego što su konačno ušli unutra. Kasnije su krenuli prema parlamentu.

federalna.ba/Beta

Šri Lanka predsjednik bijeg
Šemsudin Mehmedović SDA Bakir Izetbegović predsjednik
0 28.09.2023 18:49
Šemsudin Mehmedović Bakir Izetbegović SDA predsjednik
0 28.09.2023 16:53
Šemsudin Mehmedović SDA predsjednik
0 27.09.2023 21:39
Azerbejdžan Armeni bijeg
0 27.09.2023 09:43