Predsjednik Filipina helikopterom stigao na koncert Coldplaya
(Izvor: EPA-EFE/Marta Perez)

Predsjednik Filipina helikopterom stigao na koncert Coldplaya

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr kritiziran je jer je koristio predsjednički helikopter da prisustvuje koncertu Coldplaya sjeverno od glavnog grada Manile, zaobilazeći tako ozloglašene saobraćajne gužve u tom području.

Mnogi su na društvenim mrežama optužili predsjednika za rasipanje novca poreskih obveznika i istakli kako javnost mora svakodnevno da trpi zloglasni promet Metro Manile dok putuje na posao.

Predsjednička sigurnosna grupa saopćila je da je Philippine Arena "doživjela neviđen priliv od 40.000 ljudi koji su željeli prisustvovati koncertu, što je rezultiralo nepredviđenim komplikacijama u saobraćaju duž rute".

Saobraćajna situacija predstavlja "potencijalnu prijetnju sigurnosti našeg predsjednika", naveli su.

Međutim, aktivista Renato Reyes opisao je tu odluku kao "tešku uvredu za milione filipinskih putnika", dodajući da je Metro Manila ocijenjen kao najgori promet u nedavnom međunarodnom istraživanju. "Suočeni smo sa iscrpljujućom krizom masovnog transporta koja je rezultirala užasnim saobraćajem i postala noćna mora za obične ljude", rekao je on. Tokom koncerta Coldplay-a, frontmen Chris Martin se našalio na račun saobraćaja u Manili i zahvalio publici na istrajnosti: „Vidjeli smo promet. Ali mislim da imate broj jedan promet na svijetu. Hvala vam što ste se potrudili da prođete kroz sva ta sranja da biste bili ovdje”, rekao je.

TomTom Traffic Index za 2023. nedavno je proglasio Metro Manilu najsporijim metroom u istraživanju 387 gradova u 55 zemalja. U prosjeku, potrebno je 25 minuta i 30 sekundi da se pređe 10 km u glavnom regionu.

U kolumni za Philippine Star, Ana Marie T Pamintuan napisala je: “Možda će užasan saobraćaj koji je prvi par natjerao da se ukrcaju helikopterom okončati stanje poricanja u sektoru razvoja Metropolitan Manila o regiji glavnog grada Filipina kao onom sa najvećom prometnom gužvom među 'metroima' u svijetu.” Kod starijih generacija incident je oživio sjećanja na Marcosovog oca i majku, napisala je Pamintuan. Pokojni diktator Marcos stariji vladao je Filipinima dvije decenije, a porodica, poznata po ekstravaganciji, optužena je za pljačku milijardi dolara.

Drugi su istakli da je način putovanja Marcosa Jr-a u suprotnosti sa širim naporima Coldplaya da svoje koncerte učine što manje ugljičnima. Prema web stranici Coldplaya, grupa je počela koristiti obnovljivu energiju za napajanje tokom svojih koncerata, te električna vozila i alternativna goriva gdje je to moguće.

"Sav trud Coldplaya i njihovog tima u promoviranju održivosti dok su na turneji, pronalaženju načina da to uspiju ovdje na Filipinima, samo da bi ovaj seronja letio u helikopteru vjerovatno financiranom od... samo nagađajte...", napisao je jedan korisnik na X-u, sugerirajući da se radi o novcu poreskih obveznika.

federalna.ba/The Guardian

Filipini predsjednik helikopter Coldplay
Grčka helikopter
0 05.04.2024 19:58
Bassirou Diomaye Faye najmlađi predsjednik Senegal
0 26.03.2024 11:41
Slovačka izbori predsjednik
0 21.03.2024 09:55
Vijetnam predsjednik ostavka
0 20.03.2024 12:47