Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kandidirat će se na EU izborima

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kandidirat će se na EU izborima

Charles Michel će na izborima u junu voditi evropsku listu belgijskog liberalnog MR francuskog govornog područja. To znači da će se povući s mjesta predsjednika Evropskog vijeća šest mjeseci ranije nego što je planirano, javlja Belga.

- Odlučio sam da se kandidiram za evropske izbore 2024. godine -  rekao je Charles Michel u intervjuu za De Standaard, Le Soir i La Libre. Ovi izbori će se održati 9. juna. To je prvi put da će se aktuelni predsjednik Evropskog vijeća kandidirati na evropskim izborima.

- Ako budem izabran, položiću zakletvu. Ja ću obavljati svoju funkciju predsjednika Evropskog vijeća dok ne položim zakletvu kao član Evropskog parlamenta sredinom jula kazao je on.

Michelova izjava dolazi neposredno prije inauguracijskog kongresa njegove stranke i novogodišnjeg prijema, gdje se očekuje da će lider stranke Georges-Louis Bouchez dati više detalja.

Michelovo političko manevriranje povećava hitnost lidera EU da brzo pronađu nasljednika nakon izbora. Ako to ne učini, Viktor Orban bi bio zadužen za sastanke Evropskog vijeća - scenario koji većina ostalih 26 lidera EU želi izbjeći, s obzirom na rastuće tenzije između njih i mađarskog premijera.

federalna.ba/Fena

Charles Michel
Borjana Krišto Charles Michel članice Evropska Unija
0 22.03.2024 10:03
pregovori pristupni pregovori početak pregovora otvaranje pregovora Ursula von der Leyen Charles Michel
0 21.03.2024 22:52
pregovori pristupni pregovori početak pregovora Charles Michel
0 21.03.2024 21:27