Predsjednici Turske i Rusije Erdogan i Putin sutra se sastaju u Sočiju
(Izvor: Daily)

Predsjednici Turske i Rusije Erdogan i Putin sutra se sastaju u Sočiju

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u petak će doći u jednodnevnu posjetu ruskom obalskom gradu Sočiju da bi se sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o bilateralnim vezama i međunarodnim pitanjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan i Putin sastaće se lično drugi put u 17 dana. Prethodno su se sastali u glavnom gradu Irana Teheranu, na trilateralnom sastanku s predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem.

Lideri su se okupili na 7. samitu u Astana formatu kako bi razgovarali o nedavnim dešavanjima u Siriji, borbi protiv terorističkih grupa koje predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti, posebno YPG/PKK i ISIS, kao i o humanitarnoj situaciji i dobrovoljnom povratku Sirijaca. Tokom sastanka 19. jula osudili su pojačano prisustvo i aktivnosti terorističkih grupa i njihovih podružnica pod različitim nazivima u raznim dijelovima Sirije.

Turske neprestano naglašava svoju odlučnost da iskorijeni terorističke organizacije, uključujući ISIS i PKK, zajedno sa sirijskim ogrankom YPG, koje prijete bezbjednosti u Siriji.

Turske je najavila mogućnost pokretanja još jedne antiterorističke operacije u sjevernoj Siriji, nakon niza operacija pokrenutih posljednjih godina.

Osim o Siriji, Erdogan i Putin razgovaraće i o rusko-ukrajinskom ratu, koji traje već šesti mjesec.

Zahvaljujući diplomatskim naporima Turske da deblokira izvoz žita iz Ukrajine, prvi brod sa žitom koji je napustio ukrajinsku luku u ratu prošao je kroz turske moreuze, nakon obavljenih kontrola u Istanbulu u srijedu, na putu za Liban. Mnogi vjeruju da je ova isporuka pomoć za ublažavanje globalne prehrambene krize.

Turske, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. jula istorijski sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke za izvoz žitarica koji je bio u zastoju mjesecima, a u pitanju su Odesa, Černomorsk i Južni.

Teretni brod "Razoni" pod zastavom Sijera Leona, natovaren s više od 26.500 tona kukuruza, prvi je brod natovaren žitom koji je napustio ukrajinsku luku Odesa, a nakon što je dobio dozvolu u Istanbulu, nastavlja plovidbu prema konačnom odredištu, libanskoj luci Tripoli.

Erdogan i Putin će na sastanku procijeniti bilateralne odnose, fokusirajući se na područja ekonomije, trgovine i energetike koja predstavljaju pokretačku snagu tursko-ruskih veza.

Lideri će i razmijeniti mišljenja o mogućim koracima za jačanje bilateralne saradnje.

federalna.ba

Turska Rusija Tayyip Erdogan Vladimir Putin
Rusija vojna vježba NATO
0 05.06.2023 11:09
Švedska NATO Turska Jens Stoltenberg Recep Tayyip Erdoğan
0 04.06.2023 22:32
Turska Recep Tayyip Erdoğan
0 03.06.2023 22:44