Predsjednica Tajvana u SAD-u, Peking pomno prati njene aktivnosti
(Izvor: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO)

Predsjednica Tajvana u SAD-u, Peking pomno prati njene aktivnosti

Predsjednica Tajvana Tsai Ing-wen obratila se članovima tajvanske zajednice u New Yorku i apelovala na jedinstvo Tajvanaca u vrijeme sve većih tenzija između tog samoupravnog ostrva i Pekinga.

Na sinoćnjem skupu u New Yorku, gdje je svratila tokom puta ka Centralnoj Americi, Tsai Ing-wen je zahvalila SAD-u na pomoći u domenu bezbjednosti.

"Što je Tajvan bezbjedniji, to će i svijet biti bezbjedniji", kazala je Tsai Ing-wen i obećala da će Tajvan sarađivati sa svojim demokratskim partnerima kako bi ostao na putu demokratije.

Prokineski demonstranti izašli su na ulice New Yorka u prvim časovima posjete tajvanske predsjednice, noseći transparente na kojima je ona označena kao "veliki izdajnik Kine".

Tsai je juče stigla u New York, a danas će biti na nekim skupovima zatvorenim za javnost. Ona se ne sastaje najvišim zvaničnicima SAD-a kako reakcija Kine ne bi bila previše oštra.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning danas je ponovo iznio žestoke primjedbe Pekinga na bilo kakvu interakciju između tajvanske liderke i američkih zvaničnika.

"Kina se snažno protivi bilo kakvom obliku zvanične interakcije između SAD i Tajvana. Kina će nastaviti da pomno prati situaciju i da odlučno čuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je Mao novinarima u Pekingu.

Narodna Republika Kina i Tajvan, čije je zvanično ime Republika Kina, imaju zasebne vlade od kineskog građanskog rata, vođenog u drugoj polovini 1940-ih. Poslije poraza u građanskom ratu od komunista, nacionalisti predvođeni Čang Kaj-Šekom prešli su na Tajvan, ostrvo udaljeno 160 kilometara od kineskog kopna, i na njemu uspostavili vladu 1949. godine.

Tajvan od tada faktički funkcioniše kao nezavisna država, ali se Peking protivi bilo kakvim zvaničnim kontaktima tajvanske vlade sa drugim zemljama jer ostrvo smatra dijelom svoje teritorije.

federalna.ba/Beta-AP

Tajvan Kina