Predložen pritvor za devet osumnjičenih u predmetu kodnog naziva "IRA"
(Izvor: AA)

Predložen pritvor za devet osumnjičenih u predmetu kodnog naziva "IRA"

Postupajuća tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za ukupno devet osumnjičenih osoba u predmetu kodnog naziva "IRA".

Ove osobe osumnjičene su za kaznena djela organiziranog kriminala povezana s međunarodnim krijumčarenjem opojnih droga, krijumčarenjem oružja, kao i drugim kaznenim djelima.

"Među osobama za koje je predložen pritvor, nalazi se i osumnjičeni nositelj pravosudne funkcije", navodi se u saopštenju iz Tužiteljstva BiH.

Dodaje se da su aktivnosti u predmetu provedene u više gradova u BiH, a usmjerene su na procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminala i teška kaznena djela, koje su povezane sa organiziranim kriminalnim skupinama u zemljama regiona.

"Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja", navode iz Tužiteljstva.

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 13. aprila je saopšteno da su policijski službenici SIPA-e i Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskogercegovačkog entiteta Republike Srpske (MUP RS) u okviru operativne akcije "IRA" uhapsili su 18 osoba.

"Prilikom pretresa je do sada otkriveno i privremeno oduzeto više od 20.000 konvertibilnih maraka (KM), oko 19.000 eura, 5.000 švicarskih franaka, veći broj mobilnih telefona, sistemi za videonadzor i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku", saopšteno je iz SIPA-e. Pretresi su vršeni na području Bijeljine, Brčko distrikta BiH, Zvornika, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banjaluke i Pala na 28 lokacija.

federalna.ba/AA

akcija Ira pritvor
pritvor osumnjičeni Denis Tot
0 13.04.2022 13:17
pritvor saobraćajna nesreća
0 13.04.2022 08:23
oružje Švedska pritvor mjere pritvora
0 22.03.2022 11:12
Tužilaštvo KS Marko Trifković pritvor
0 04.02.2022 10:41