'Pravosuđe se mora osloboditi političke stege'

"EU nama predlaže 14 prioriteta, a sad je to spalo na tri zakona. Zakon o VSTV-u, svi znamo da pravosuđu treba strahovita reforma. Međunarodna zajednica je mislila da je to kao kod njih, da su ljudi pošteni, moralni, da su tako obrazovani. Međutim, desilo se potpuno drugačije", istakao je u Plenumu zastupnik SDP-a u Zastupničkom domuPS BiH Zukan Helez.

"Pravosuđe imamo koje je sve samo nije nezavisno. E onda imate Zakon o javnim nabavkama. To se sad krade masovno. Iste firme po 20 godina pobjeđuju na konkursima. Mislim da je ključno, ako promijeni se vlast u BiH, da promijenimo Ustav. To sam rekao dva puta visokom predstavniku. Možete vi smijeniti Dodika, Bakira, Čovića, bilo koga, mogu i sankcije i sve, ali niste promijenili politiku. Ovdje su ustavne blokade ključne, zaustavljaju državu BiH na evropskom putu."

Zastunik NES-a u Zastupničkom domu PSBiH Jasmin Emrić kaže:"Što se tiče standarda EU mi to trebamo raditi bez obzira da li to traži Evropa ili ne traži od nas. U ovom sadašnjem sistemu i zakonodavnom okviru može se raditi pošteno, treba samo primijeniti ove zakone. Jeste složen sistem, ali možemo raditi pošteno ako hoćemo. Treba radti na primjeni evropskih standarda. Bez budžeta nema institucija BiH u smislu njihovog normalnog funkcioniranja."

Helez naglašava da ne može na poštenje, većna primjenu zakona.

"Zato sam ja predložio zaključak da Tužilaštvo BiH provede proceduru i da sankcionira sve one koji su radili suprotno zakonu, prije svega ministe. Pravosuđe se mora osloboditi političke stege", zaključio je Emrić.

federalna.ba

Plenum Zukan Helez Jasmin Emrić
Zdenka Džambas Zukan Helez Ramiz Salkić Plenum
0 28.11.2022 22:25
Plenum Slavo Kukić Sabit Subašić Jugoslav Jovičić
0 14.11.2022 22:04
Plenum Adil Osmanović Ilija Cvitanović Milan Petković
0 07.11.2022 22:03
Plenum Vladimir Lukić Zlatan Begić
0 31.10.2022 22:00
Plenum Vlado Adamović Arben Murtezić
0 24.10.2022 22:03