videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Ganićev tim podnio krivičnu prijavu protiv Kajganića, Tadić i Salihovića

Pravni tim Ejupa Ganića podnio je 20. juna Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu protiv Milanka Kajganića, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Gordane Tadić, tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, i Gorana Salihovića, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog počinjenja krivičnog djela "zloupotreba položaja ili ovlašćenja" iz člana 383. i krivičnog djela "nesavjestan rad u službi" iz člana 387. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Protiv navedenih tužilaca će iz istih razloga biti podnešene i disciplinske prijave Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

U informaciji, koju je medijima proslijedio advokat Senad Pećanin iz pravnog tima Ejupa Ganića, navodi se kako su prijavljeni ovom krivičnom prijavom, u svojstvu tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zloupotrijebili svoje funkcije i svjesno opstruirali istragu u predmetu "Dobrovoljačka", odnosno krivičnom predmetu Ejup Ganić i dr, poduzimajući radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije iskorištavanjem svog službenog položaja.

Podnosilac prijave vjeruje da će Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo detaljno ispitati navode prijave i poduzeti sva svoja zakonom propisana ovlaštenja u cilju utvrđivanja tačnosti njenih navoda.

Kao osnov ove prijave navodi se nepostupanje glavnih tužilaca Tužilaštva BiH, prijavljenih lica, po odluci koju je sačinio tužilac Tužilaštva BiH MIrza Hukeljić broj: AP-4/12 od 12. jula 2016. godine kojom su odbačene/odbijene kao neosnovane pritužbe oštećenih lica u predmetu “Dobrovoljačka”. Svako od prijavljenih lica, tužitelji Salihović, Tadić i Kajganić, je odbilo da prihvati nacrt te odluke i, iz njima poznatih razloga, prihvatilo pritužbe oštećenih lica zbog čega je nastavljeno vođenje istrage u ovom krivičnom predmetu, što je dana 26. aprila 2022. godine rezultiralo podizanjem optužnice protiv podnosioca prijave i još devet optuženih lica.

Podnosilac prijave smatra također da je Tužilaštvo BiH u ovom krivičnom predmetu postupalo nezakonito što će biti predmet utvrđivanja u postupku po ovoj prijavi.

Napomenuto je da je ova prijava rezultat nezakonitog rada Tužilaštva BiH, čiji rad je u više navrata od strane različitih međunarodnih institucija ocijenjen kao manjkav i neučinkovit.

federalna.ba/AA

pravni tim Ejup Ganić krivična prijava Tužilaštvo KS
Tužilaštvo KS Selvedin Bulbul Selma Delić presuda
0 13.07.2022 10:48
silovanje Sarajevo Tužilaštvo KS taksista
0 05.07.2022 15:30
Tužilaštvo BiH Tužilaštvo KS Dženan Memić
0 30.05.2022 17:00