videoprilog Adise Smailagić (Svijet)

Pravne opasnosti Donalda Trumpa postale nepremostive

Državno tužilaštvo Njujorka podnijelo je tužbu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, troje njegove djece i Trumpove organizacije. Umiješani su u obimnu prevaru u poslovanju koja je trajala više od decenije, a koju je Trump iskoristio da se obogati. Trump je osudio potez tužiteljice nazvavši ga još jednim lovom na vještice.

Nakon istrage duge tri godine, državna tužiteljica Njujorka Letitia James podnijela je građansku tužbu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, njegove troje djece, Donalda mlađeg, Ivanke i Erica, ali i njihove kompanije i najvažnijih saradnika zbog prevare. Optužene se tereti da su svjesno varali državne i druge institucije, te da je na taj način bivši američki predsjednik lažno uveličao svoje ukupno bogatstvo za milijarde dolara da bi se bespravno obogatio i prevario sistem.

"Istraga je pokazala da je Donald Trump godinama vršio nelegalne radnje s ciljem uveličavanja svog ukupnog bogatstva da bi zavarao banke i stanovnike velike savezne države Njujork. Tvrditi da imate novac koji zapravo nemate, nije umjetnost poslovanja. To je umjetnost krađ", naglašava tužiteljica.

U tužbi na više od 200 stranica se navodi da 11 godišnjih finansijskih izvještaja Trumpa uključuje više od 200 lažnih i obmanjujućih procjena vrijednosti imovine.

"Sistemske prevare i obmane koje su koristili za ostvarivanje dobiti su zapanjujuće. Uveličavanje vrijednosti imovine na svaki način je potreban da bi se povećalo navodno ukupno bogatstvo gospodina Trumpa. Zatim je to navodno bogatstvo korišteno za daljnje poboljšavanje finansijskog stanja kroz namjerno pogrešno prikazivanje finansija s ciljem ostvarivanja nevjerovatne ekonomske dobiti. To je bio sistem koji je vremenom postajao unosniji", dodaje James.

Od suda je James zatražila da se optuženi odreknu svih sredstava koje su stekli putem prevare, čija se vrijednost procjenjuje na 250 miliona dolara, ali i da im se zabrani upravljanje kompanijama u državi Njujork, kao i da se Trump organizaciji zabrani učešće u transakcijama nekretnina.

"Želim jasno reći da finansijski kriminal nije kriminal bez žrtava. Kada oni sa dobrim vezama prekrše zakon kako bi dobili više novca nego što su zaradili, to smanjuje resurse dostupne radnicima, običnim ljudima, malim preduzećima i opterećuje sve porezne platiše. Obični ljudi ne mogu lagati banci o tome koliko novca posjeduju da bi dobili povoljniji kredit. I kada bi to učinili, vlasti bi ih krivično gonile. Zašto bi u ovom slučaju bilo išta drugačije?"

Kao i svaki put dosad, Donald Trump odbacuje odgovornost za bilo kakvo krivično djelo, te istragu državne tužiteljice Njujorka opisuje kao politički motivirani lov na vještice. Tužba državne tužiteljice Njujorka jedan je od najvećih pravnih udaraca za Trumpa otkako je napustio predsjedničku dužnost u januaru 2021.

"Nejasno je s kakvim će se pravnim posljedicama, ako takvih bude, Donald Trump suočiti kao rezultat mnoštva istraga i ove optužnice. Međutim, neupitno je da sada, kada je napustio Bijelu kuću i više nema zaštite koja mu je bila omogućena predsjedničkim mandatom, i koja je sprečavala podizanje optužnice na federalnom nivou, ta tema postaje opasnija", pojašnjava novinar AP-a Eric Tucker.

Osim njujorških istraga i optužnica, protiv Trumpa se vode još dvije važne istrage. Prošlog mjeseca agenti FBI-a su pretražili njegovo imanje Mar-a-Lago na Floridi i zaplijenili službene dokumente označene strogo povjerljivo, tajno i povjerljivo.

"Preturali su po ladicama prve dame, i svemu ostalom, čak su obavili iscrpan i ružan pretres sobe mog šesnaestogodišnjeg sina. Možete li vjerovati? FBI i Ministarstvo pravde postali su opaka čudovišta pod kontrolom radikalnih ljevičarskih hulja, advokata i medija koji im govore kada i šta da rade", kazao je Trump.

Ministarstvo pravde također istražuje Trumpovu ulogu u brutalnom napadu njegovih pristalica na američki Kongres 6. januara 2021. koji su imali namjeru da spriječe ovjeru izborne pobjede Joea Bidena. U saveznoj državi Georgiji protiv Trumpovih saradnika se vodi istraga zbog miješanja u predsjedničke izbore 2020. godine. Nijedan bivši američki predsjednik nije se suočio sa toliko brojnim i tako ozbiljnim istragama, ocjenjuju analitičari. Dodaju da su pravne opasnosti Donalda Trumpa postale nepremostive i mogle bi ugušiti njegove nade da se ponovo kandidira za Bijelu kuću na izborima 2024. godine.

federalna.ba

Donald Trump istraga