Praunuk fašističkog diktatora Musolinija pridružio se Lazijevom timu do 19 godina

Praunuk fašističkog diktatora Musolinija pridružio se Lazijevom timu do 19 godina

Praunuk italijanskog fašističkog diktatora Benita Mussolinija službeno se pridružio Lazijevom timu do 19 godina.

Romano Floriani Mussolini, sin bivšeg evropskog parlamentarca Alessandre Mussolinija, igra na poziciji desnog beka i već je dva puta bio pozvan od omladinske ekipe Lacija.

Ta vijest, koju prenose talijanski mediji, izazvala je kontroverzu čak i ako je Musolini, čije je drugo ime Benito, rekao da ga politika ne zanima. "Nemam šta da komentarišem", rekla je njegova majka agenciji Adnkronos.

„To je nešto čega se više volim kloniti. Moj sin se ne želi to miješati ni u svoj privatni život ni u izbore. "

Ono što će vjerovatno biti sporno je da je 18-godišnjaka, koji završava posljednju godinu u britanskoj školi St George u Rimu, doveo Lazio, koji je i dalje stereotipiziran kao klub s vezama s desnicom , s obzirom na to da su mnogi njihovi najekstremniji obožavatelji, poznati kao „ultra“, militanti.

"Za S.S. Lazio ime Mussolini teško podnosi", piše nacionalni dnevni list Il Fatto Quotidiano. “Sjeverni dio rimskog olimpijskog stadiona (poznat kao curva nord, područje koje tradicionalno zauzimaju navijači S.S. Lacija), sa svojim fašističkim pozdravima i rasističkim skandiranjima, ne gubi vrijeme da potvrdi svoj fašistički karakter. Samo je pitanje vremena kada će netko početi sa tim. "

Prije raspuštanja grupe početkom prošle godine, Irriducibili (Indomitables) bila je najuticajnija navijačka grupa  u Laciju, koja je tokom mečeva izbacivala rasističke transparente, svastike i fašističke suvenire.

"On je skroman dječak koji se nikada nije žalio, čak ni kada nije igrao dvije godine", rekao je Mauro Bianchessi, menadžer mladog tima Lacija, za Repubblica. "Sviđa mi se. Još nije sezonski igrač, ali izgleda obećavajuće. Opterećujuće prezime? Nikad nisam razgovarao s njegovim roditeljima, a važno je samo da li igrač zaslužuje igrati. Ništa drugo.", rekao je. 

federalna.ba/Guardian

Florian Mussolini Lazio novi igrač
Maurizio Sarri Lazio
0 02.06.2022 19:44
sport fudbal nogomet Lazio Sassuolo Serie A
0 02.04.2022 20:36
sport fudbal nogomet Lazio Cagliari Serie A
0 05.03.2022 22:59
sport fudbal nogomet Lazio Salernitana Serie A
0 15.01.2022 20:31
sport fudbal nogomet Lazio Empoli Spezia Verona Serie A
0 06.01.2022 18:04
Lazio Sampdoria Serie A fudbal
0 05.12.2021 20:54