Pralica: Imamo jedan udruženi zločinački poduhvat protiv demokratije u BiH

O Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija te agentima stranog utjecaja - za Dnevnik 2 je govorila Milica Pralica, predsjednica Udruženja Oštra nula iz Banje Luke.

Ovaj zakon je najavljivan i ranije – samo pod različitim imenima: 2015. kao zakon o stranim donacijama i 2018. kao zakon o javnosti rada neprofitnih organizacija. On je u četvrtak i izglasan u NSRS-u, kao novi zakon sa starim zahtjevima, napominje Pralica – a to je da se ograniči rad organizacija civilnog društva, što nije u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim ljudskim slobodama.

Pralica je istaknula kako je tokom kampanje vlast govorila kako nemaju zakonski okviri kontrolu rada organizacija civilnog društva u RS-u: „Sve organizacije civilnog društva – i u RS-u i na nivou BiH – djeluju u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama, te ostalim propisima. Mi sve radimo u tim zakonskim okvirima – počevši od prijava poreskoj upravi, u bankama morate imati prevedene ugovore zbog sprečavanja finansiranja terorističkih organizacija... To je vladajući režim sve izostavio u javnosti“.

Nacrt je izglasan i bit će ga vrlo teško povući, smatra Pralica. Podsjeća da je izglasan na nivou RS-a, a da za organizacije registrovane u FBiH ili na državnom nivou nije jasno kako će se odnositi. Pralica je još i kazala kako očekuju uređivanje zakona o medijima, a iduće godine dugo najavljivani zakon o policiji i javnom okupljanju – jer tad su lokalni izbori i ovo je logičan slijed vlasti koja želi da zavede diktaturu i uguši svaku vrstu socijalnog bunta.

Što se tiče sintagme 'agent stranog utjecaja', njom se stavlja meta na čelo, upozorava Pralica: „Da ste neprijatelj RS-a, da ste neprijatelj trenutnog političkog režima u entitetu. Organizacije civilnog društva brine da je Ministarstvo pravde FBiH najavilo javnu raspravu povodom zakona o finansiranju organizacija civilnog društva u FBiH – imamo jedan udruženi zločinački poduhvat protiv demokratije u BiH, ovo je udar na slobodu govora, mišljenja i izražavanja“.

federalna.ba

Zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija Dnevnik 2 Milica Pralica udruženi zločinački poduhvat
Dnevnik 2 Dnevnik FTV
0 27.11.2023 20:49
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 26.11.2023 20:31
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 25.11.2023 20:35
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 25.11.2023 09:41
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 23.11.2023 20:30
Dnevnik FTV dnevnik Dnevnik 2
0 22.11.2023 19:30