videoprilog Gordane Ristović-Muslija i Admira Pripoljca (Federacija danas)

Praksa.ba – platforma studenata softverskog inženjerstva na Politehničkom fakultetu UNZE

Uspješno realiziranim projektima softversko-hardverskih rješenja koja bi se mogla koristiti za razvoj novih startup IT kompanija u Zenici, studenti prvog i drugog ciklusa Odsjeka softversko inženjerstvo na Politehničkom fakultetu UNZE pokazali su da su spremni za veliki izazov - mijenjati sliku Zenice od grada čija je industrija zasnovana na ekspoataciji prirodnih resursa ka gradu koji će, za stvaranje nove vrijednosti, koristiti znanje. Neće to biti ni brzo ni lako, ali nije nemoguće.

Svjesni da teorijska znanja stečena tokom studiranja moraju dopunjavati praktičnim iskustvima do kojih i nije jednostavno doći, studenti Odsjeka softversko inženjerstvo izradili su platformu praksa.ba.

„Iz tog razloga smo se odlučili da uradimo nešto poput ovoga, gdje bismo spojili sve branše, industrije, sve fakultete i poslodavce - svi bismo od toga imali neku korist“, kaže student Emir Baručija.

Okrenuti budućnosti, što softversko injženjerstvo i jeste, tim studenata kreirao je i „virtual office“ , projekt koji objedinjuje više aplikacija, zamišljen kao otvoreni alat dostupan svima.

„Može se reći da je da je bilo zahtjevno jer smo ga radili na tri različita predmeta, na svakom predmetu se obrađivala jedna cjelina tako da po završetku naših studija mi smo uspjeli objediniti taj projekat u jednu veliku cjelinu koji bi se možda mogao pretvoriti u neki finalni proizvod i implementirati se na konkretno tržište“, objašnjava student Selman Patković.

Dio je to je projekata na kojima su studenti radili dvije godine. Uspjesi sa mnogobrojnih domaćih i međunarodnih takmičenja i konferencija ohrabruju ih, a njihovim profesorima to je potvrda da je transfer znanja sa nastavnika na studenta bio uspješan.

„Mi studente učimo da između sebe biraju najboljeg, studenti se uče liderskom vođenju i studenti se uče međusobnoj podjeli odgovornosti i obaveza tokom razvoja projekta. Također se uče kako da izbjegnu konfikliktne situacije prilikom razvoja, realizuju SWOT analize, uče rizike koji mogu dovesti do uspjeha, odnosno neuspjeha projekta“, navodi doc. dr. Mujo Hodžić.

Sasvim je sigurno da će sutra ovi mladi biti konkurentni na tržištu rada, neki od njih će po okončanju studija priliku za prvo radno iskustvo imati i u jednoj od mlađih zeničkih IT kompanija sa kojom je Politehnički fakultet uspostavio saradnju i u kojoj već rade diplomanti studija softverskog inženjerstva.

„Trenutno nas je 8, radimo na IT projektima, to su takozvana softverska rješenja namjenskog tipa gdje radimo softver za industriju , za realne probleme - najčešće su to strani klijenti, tu i tamo bude i neki manji domaći“, kaže Adnan Mehanović, vlasnik kompanije Blendus.

Sve što ovi mladi rade je temelj za promjenu ekonomske slike Zenice, što neće biti lako, ali nije nemoguće.

„Cilj studijskog programa koji je upravo postao jedan od dva najatraktivnija programa na Univerzitetu jeste da školuje kadrove koji će Zenicu transformisati iz grada čija je industrija bila zasnovana na ekspoataciji prirodnih resursa ka gradu koji će koristiti znanje za donošenje nove vrijednosti“, precizira prof. dr. Samir Lemeš, dekan Politehničkog fakulteta UNZE.

Konkurentnost na tržištu rada jedna je od prednosti ovog studija, mladi su to prepoznali, pa je već na prvom upisnom roku upisna kvota od 80 mjesta gotovo popunjena.

federalna.ba

UNZE praksa.ba
UNZE Pravni fakultet Univerziteta u Zenici
0 18.11.2022 19:27
UNZE Zenički univerzitet socijalni rok studenti ispiti
0 28.09.2022 16:47
UNZE Zenica Vlada Zeničko - dobojskog kantona
0 24.08.2022 18:58