Pozorišne igre BiH: Sjećanje na Šefiku Korkut-Šunje

Pozorišne igre BiH: Sjećanje na Šefiku Korkut-Šunje

Na Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine je u okviru pratećeg programa upriličeno sjećanje na bosanskohercegovačka glumicu  i primadonu  Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Šefiku Korkut -unje koje je preminula u februaru ove godine  u 90. godini života.

O Šefiki Korkut-Šunje govoril su direktor Doma kulture Jajce Fikret Čančar, glumica Hasija Borić, te Miodrag Miki Trifunov, Irina Dobnik i drugi

Korkut-Šunje bila je dugogodišnja članica Glumačkog ansambla BNP Zenica. Bila je poznata i kao prva školovana glumica među Bošnjakinjama.

Početkom 50-ih godina prošloga stoljeća, bez dopuštenja porodice, otišla je u Glumačku školu u Sarajevu, koju je i završila. Roditelji su se kasnije pomirili s tom činjenicom da je njihova kćerka postala glumica.

Prvi stalni glumački angažman imala je u Šibeniku, dok je u BNP-u Zenica došla 1956. godine, gdje je ostala do kraja svoje karijere 1991. godine, kada je penzionisana.

Za svoj rad dobila je značajna društvena priznanja i umjetničke nagrade. Tako je, između ostalih, dobila Plaketu Grada Zenica, Nagradu Grada Zenica te Glumačku nagradu za životno djelo "Adem Čejvan" koju dodjeljuje Festival bosanskohercegovačke drame BNP Zenica.

federalna.ba/Fena

Šefika Korkut-Šunje Pozorišne igre BiH Jajce