videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Požari ne zaobilaze ni područje TK-a, uzrok uglavnom ljudski faktor

Požari ne zaobilaze ni područje Tuzlanskog kantona. Proteklih dana vatrogasci su imali pune ruke posla kada su u pitanju šumski požari koje je veoma teško lokalizovati zbog nepristupačnog terena. Ipak, vatrogasci daju svoj maksimum, a na građane apeluju da budu odgovorni, jer, kako kažu, većini požara uzrok je ljudski faktor.

Proteklih pet dana tuzlanski vatrogasci borili su se sa požarom u  Čajićima kod Par Sela. Nepristupačan teren otežao je gašenje vatre te je sve dovedeno pod kontrolu tek jučer u poslijepodnevnim satima. Dodatni otežavajući faktor je i manjak ljudskih resursa u vatrogasnim jedinicama, ističe Jasmin Habul, zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

Teško je pronaći tačan uzrok većih požara, no ono što je žalosno, kažu vatrogasci, jeste to što se za većinu ispostavi da je u pitanju ljudski faktor. Uglavnom se to desi nenamjerno, prilikom sređivanja zemljišta, gdje se pali nisko rastinje. No, to nije uvijek slučaj.

Kako kaže Edin Tankić, jedan od vatrogasaca, ovih dana je bilo dosta posla, imali su velike šumske požare gdje je uzrok bio ljudski faktor, gdje je, kako ističe, namjerno došlo do paljevine

A vatrogascima, s obzirom na uslove u kojima rade, nije nimalo jednostavno. Treba imati na umu da su i vozila, ali i oprema sa kojom rade, veoma stari zbog čega apeluju na građane da im dodatno ne otežavaju posao i budu odgovorni.

„Na ovu svu opremu dolazi intervencijska oprema. Sve se ručno radi. Naprtnjače na leđa od nekih 20 kilograma, zavisi koliko naspemo vode, nekad više nekad manje – znači, mokar si sav. Ja bih molio građane ovim putem da to ne rade, makar dok su ovakve vrućine“, poručuje  Almir Grbić, komandir odjeljenja u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Tuzla.

Žalosno je, naglasili su, da zbog nepažnje građana dođe do velike materijalne štete ili čak do opasnosti po ljudske živote. Apeluju na građane da se odgovorno ponašaju i pozovu vatrogasce čim uoče požar jer ga je tada mnogo lakše lokalizovati.

federalna.ba

Tuzla požar vatra
Tuzla Opći izbori 2022
0 02.10.2022 07:30
Tuzla Kuća bosanskog jezika
0 29.09.2022 13:10
studenti Studentski dom Tuzla
0 21.09.2022 22:22