videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Požar u IRB-u - je li ugroženo poslovanje i jesu li uništeni dokumenti vezani za brojne afere?

Požar u poslovnoj zgradi u kojoj se nalazi Investiciono-razvojna banka RS-a i dalje je u fokusu javnosti. Vatra koja je planula 1. maja u 3 sata ujutro dovela je i do brojnih glasina - je li ugroženo poslovanje i jesu li uništeni dokumenti vezani za brojne afere dodjele kredita, naročito u predmetu Bobar banka.

Uviđaj traje. Uzrok požara je i dalje nepoznat. Najviše je stradao dio zgrade gdje je smješten sektor računovodstva. Direktor IRB-a kaže da, prema dosadašnjim informacijama, originalna dokumentacija o kreditima nije uništena.

“Sva naša originalna dokumentacija je sačuvana. Apsolutno sva. Svi ugovori o kojima se manipuliše u javnosti postoje na više mjesta, I u pravnom odsjeku i u sektoru za plasmane i u arhivi. Naša arhiva je 100% neoštećena”, navodi Dražen Vrhovac, v.d. direktora Investiciono-razvojne banke.

Vrhovac pojašnjava i da je neoštećena serverska sala, te da su sačuvane mjenice, o kojima se u protekla dva dana spekulisalo da su uništene. Zbog brojnih spekulacija i sumnji da je požar možda i podmetnut, oglasili su se i u opoziciji. Traže što hitniju istragu.

“Toliko je ugled IRB-a narušen, cijelo poslovanje od nastanka obavijeno je brojnim aferama i čim se pojavila informacija, o požaru, zbog tog narušenog ugleda u javnosti se stvorila sumnja od sebe. IRB se izložila gubicima od 200 miliona maraka kada su propadale banke u RS-u, putem direktnih plasmana koji nisu vraćani”, ističe PDP-ova zastupnica u entitetskom parlamentu Jelena Trivić.

Trivić dodaje i da se još čeka sudski epilog slučajeva koji su u vezi sa poslovanjem IRB-a, od bivše direktorice ove institucije Snježane Vujinić u predmetu Bobar banka, pa do bivšeg premijera Aleksandra Džombića. A baš u takvim slučajevima često se insistitra na originalnoj dokumentaciji.

“Kada se vode krivični postupci, tužilaštvo već tokom istrage izuzme određene dokumente potrebne za vođenje postupka. Međutim, za slučajeve koji će se u budućnosti tek pokretati, tu može doći do određenih komplikacija”, objašnjava advokatica Jovana Kisin.

Ipak, svi napominju da je potrebno saznati uzrok požara da bi se prekinule glasine. Objekt je i dalje opasan žutom trakom, policija na terenu, kao i vještaci za eksplozije, havarije i požare. Uviđaj vodi Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci.

Požar u zgradi gdje je IRB izazvao je i veliku štetu na imovini, ali u ovoj finansijskoj instituciji kažu da će sva šteta u smislu poslovanja biti u izgubljenoj sedmici, dok ne budu sređene prostorije.

federalna.ba

IRB RS požar vatra