Nakon nesreće na Bjelašnici dva planinara prebačena na KCUS, treći bez povreda

Nakon nesreće na Bjelašnici dva planinara prebačena na KCUS, treći bez povreda

Helikopterima EUFOR-a na Klinički centar Univerziteta Sarajevo prebačene su dvije osobe stradale ranije danas u naletu snježne lavine na Bjelašnici. Treća unesrećena osoba nije povrijeđena, a spasioci GSS Sarajevo evakuisat će je kopnenim putem.

- U kasnim poslijepodnevnim satima spasioci GSS Stanice Sarajevo su došli do unerećenih te izvršili procjenu i zbrinjavanje povreda. Obzirom na vrste povreda, za dvije unesrećene osobe je zatražen helikopterski transport. U kratkom vremenskom roku dva EUFOR helikoptera su bila na mjestu događaja. I pored nepovoljnih vremenskih prilika, na lokaciji nesreće, polijetanje helikoptera sa unesrećenim je izvedeno nakon kraće pauze. U roku deset minuta dva helikoptera sa dvije unesrećene osobe uputila su se prema bolnici Koševo. Treća unesrećena osoba nije povrijeđena a spasioci GSS Sarajevo evakuisat će je kopnenim putem - navodi se.

Podršku su pružali Operativni centar Civilne zaštite Kantona Sarajevo, kao i Operativni centar MUP KS sa kojim je vođa akcije bio u kontinuiranoj komunikaciji.

- Sa nama su, na terenu, bili i pripadnici Kantonalne civilne zaštite, kao i članovi GSS Trebević koji su također ustupili vozilo potrebno za transport motornih sanki na rejon Umoljana. Svim učesnicima zahvaljujemo, kao i GSS Ilidža koji su se stavili na raspolaganje - ističe GSS Team - stanica Sarajevo.

Snježna lavina zatrpala je tri planinara ranije danas na Bjelašnici, na lokalitetu Krvavca. Planinari su se uspjeli sami izvući iz snijega.

federalna.ba/Fena

planinari Bjelašnica
planinari Turska
0 18.05.2023 11:27
Zenički horizonti Zenica planinarenje planinari
0 19.03.2023 16:46
planinari lavina
0 22.02.2023 09:00
Bjelašnica FIS Evropa kup
0 13.02.2023 17:20