Povodom 16.oktobra Svjetskog dana hrane Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici organizira seminar „Voda je život, voda je hrana”
Svjetski dan hrane obilježava se svake godine na dan kada je osnovana Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a , 16. oktobra 1945. godine. U obilježavanju tog dana događaji se fokusiraju na poljoprivredu, na prirodne resurse, na odgovorno i ekonomično korištenje hrane i resursa, te smanjenje bacanja hrane.
Povodom Svjetskog dana hrane , Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizira seminar «Voda je život, voda je hrana”, ukazujući na jedan od najvećih problema današnjice-nedostatak pitke vode, sve je manje i za uzgoj hrane i proizvodnju , kao i za održavanje ekosistema od kojih ovisimo. Brz rast stanovništva, urbanizacija, ekonomski razvoj i klimatske promjene uticali su na naše vodne resurse. Zajedno sa zagađenjem vode, prekomjernim iskorištavanjem i općenito lošim upravljanjem, ovo stvara složenu mješavinu problema. Broj katastrofa povezanih s poplavama porasle su za 134 posto u ovom vijeku, broj i trajanje suša porasli su za 29 posto, a u proteklih 300 godina izgubljeno je čak 85 posto močvara na Planeti - močvare su biološki najraznovrsniji od svih ekosistema i nestaju tri puta brže nego šume. Istovremeno, očekuje se da će se globalna potražnja za vodom za poljoprivredu povećati za 35 posto do 2050. godine, navode u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane.
Jedan od predavača ovog seminara je dr.Jasmin Durmišević koji će govoriti o „Uticaju ekstremnih vremenskih nepogoda na zdravlje stanovništva”.
Alma Jusubašić