Povezivanje Hrvata iseljenika iz BiH i Hrvatske u fokusu Hrvatskog iseljeničkog kongresa
(Izvor: Facebook)

Povezivanje Hrvata iseljenika iz BiH i Hrvatske u fokusu Hrvatskog iseljeničkog kongresa

Na Petom hrvatskom iseljeničkom kongresu, koji će se održat na Filozofskom fakultetu u Mostaru od 30. lipnja do 3. srpnja pod geslom "Izazovi i perspektive zajedništva”, predviđeno je 150 izlaganja i više od 200 sudionika koji će razgovarati o iseljeničkim i migracijskim temama.

U sklopu kongresa, čiji su organizatori Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Sveučilište u Mostaru, održat će se i Gospodarski forum s težištem na ekonomiji i poduzetništvu.

Član Organizacijskoga odbora 5. hrvatskog iseljeničkog kongresa Marin Sopta na konferenciji za medije u Mostaru najavio je teme koje su ključne za povezivanje Hrvata iseljenika iz BiH i Republike Hrvatske.

- Iako ovo nije politički skup nego znanstveno istraživački, to ne znači da ne možemo govoriti o svim temama koje su aktualne i onima koje mogu doprinijeti jedinstvu i zajedništvu Hrvata BiH i Hrvatske - kazao je Sopta.

Dodao je kako je 21. stoljeće obilježeno migracijskim procesima, ali i agresijom Rusije na Ukrajinu te da su ti događaji svakako imali ili imaju odjeka i u BiH, a time i na hrvatske iseljenike.

Članica Organizacijskoga odbora Kongresa Tanja Trošelj Miočević naglasila je kako se s ovoga skupa želi poslati poruka stvaranja globalnog zajedništva i povezivanja Hrvata na svim razinama.

- Ne samo da je predznak Kongresa iseljeništvo, nego nam je želja hrvatskom društvu, još od prvoga kongresa 2014. godine, pokazati važnost hrvatskoga iseljeništva i ulogu koju može imati u hrvatskom društvu i društvu BiH. Hrvati, ma gdje bili - Srbiji, BiH ili Crnoj Gori trebaju biti povezan narod, a Hrvatska itekako treba skrbit za njih – navela je Miočević.

Vlado Majstorović, također član Organizacijskoga odbora istaknuo je kako je mostarsko sveučilište otvoreno za suradnju i proširenje, a posebno s hrvatskim iseljeništvom.

- Vjerujem da će kongres prvobitno ukazati na važnost hrvatskog kulturnog prostora, baštine kao temelja očuvanja identiteta hrvatskoga naroda i njegovih iseljeničkih zajednica. U tom duhu vjerujem da će i ovaj kongres biti vjetar u leđa ostvarenju ovakvih ciljeva - poručio je Majstorović.   

Kao i prethodni kongresi, Peti hrvatski iseljenički kongres otvoren je znanstvenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih generacija te iseljenicima i povratnicima u domovinu da predstave svoj rad i iskustva.

Kroz različite tematske cjeline obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one vezane uz društvene i tehnološke promjene te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu.

federalna.ba/Fena

Hrvati BiH Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru Mostar
prometna nezgoda saobraćajna nezgoda Mostar
0 25.09.2022 08:36
Mostar saobraćajna nezgoda
0 24.09.2022 22:27
NS BiH Crna Gora BiH
0 23.09.2022 09:19
Milorad Dodik NATO BiH
0 22.09.2022 10:28