Povećanje doze antibiotika može "ojačati" neke bakterije
(Izvor: Ilustracija)

Povećanje doze antibiotika može "ojačati" neke bakterije

Uzimanje većih količina natibiotika u borbi protiv bakterija otpornih na terapiju moglo bi zapravo ojačati neke od njih, pokazuje studija objavljena u srijedu.

Rezistencija na antibiotike “jedna je od najvećih prijetnji svjetskom zdravlju i mogla bi, prema nekim predviđanjima, izazvati 10 milijuna smrti do 2050.”, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Raniji znanstveni radovi pokazali su da propisivanje snažnijih doza antibiotika može usporiti kapacitet bakterija da postanu rezistentne na terapiju, no učinak takve strategije na opće stanje mikroba malo se proučavao.

Znanstvenici iz nekoliko europskih zemalja analizirali su reakciju bakterije E. coli na različite koncentracije triju antibiotika koji se uobičajeno propisuju protiv te bakterije.

Ako povećane doze antibiotika umanjuju ritam kojim bakterije postanu otporne, one također vode i tome da mikrobi “budu u boljoj formi” i brže se reproduciraju, zaključuje studija objavljena u Royal Society Biology Letters.

“Smatramo da je postotak rasta dobar indikator njihove forme, s hipotezom da soj koji raste brže ima više izgleda nametnuti se i postati dominantan nad drugima”, kaže Mato Lagator, biolog na sveučilištu Manchester, voditelj studije.

Ti rezultati “daju dodatnu dimenziju problemu optimalnog doziranja antibiotika”, pišu znanstvenici i upozoravaju da primjena većih doza donosi “dilemu”.

“Glavni cilj razvoja novih lijekova je da budu sposobni riješiti se infekcije. No rijetko se vodi računa o mogućnosti da ciljane bakterije postanu rezistentne na te lijekove”, upozorava Lagator.

“Koncentrirati se na trenutačnu korist – da je terapija efikasnija ako se daju povećane doze – a da pritom ne razumijemo dugoročne posljedice, mogao bi biti problem”, zaključuje Lagator i poziva na provedbu novih studija u tom području.

federalna.ba/Hina

antibiotici bakterije
antibiotici Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Svjetska sedmica svjesnosti o antimikrobnim lijekovima
0 28.11.2023 11:53
Derna Libija kontaminiranost bakterije
0 28.09.2023 08:39
antibiotici mjere Evropa
0 17.07.2023 15:22
antibiotici nepropisani prekomjerno korištenje opasnost
0 22.11.2022 10:27